Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011

Δίκτυα Αλληλεγγύης: Μια πρόταση του Δημήτρη Ζώταλη (δάσκαλος, κοινοτικός σύμβουλος Μοσχάτου)

Αργά σήμερα το βράδυ έλαβα από το δάσκαλο και κοινοτικό σύμβουλο Μοσχάτου Δημήτρη Ζώταλη το παρακάτω κείμενο. Ο Δημήτρης Ζώταλης προτείνει τη δημιουργία ενός δικτύου εθελοντικής εργασίας (προσφοράς) μεταξύ των κατοίκων του δήμου μας. Διάβασα προσεκτικά το κείμενο και οφείλω να ομολογήσω πως αμέσως μου ήρθε στο μυαλό η Marinaleda στην Ισπανία. Εκ πρώτης όψεως επιφυλάχτηκα αφού τα φιλελεύθερα αντανακλαστικά μου ξύπνησαν στην ιδέα της κολεκτιβοποίησης! Βέβαια αν δούμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα η βασική ιδέα της προσφοράς προς το συνάνθρωπο, και ιδιαίτερα προς αυτόν που έχει περισσότερο ανάγκη, είναι η ίδια και στον φιλελεύθερο εθελοντισμό, και στη σοσιαλιστική κολεκτίβα και στην υποχρεωτική εργασία των αγροτικών πληθυσμών της δεκαετίας του 50' και 60' στην Ελλάδα.
Τώρα για να επιστρέψουμε στη πρόταση του κύριου Ζώταλη είναι ίσως δύσκολο να εκτιμήσουμε κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί στη πράξη μια τόσο πρωτοποριακή ιδέα! Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο η καχυποψία, λίγο η ελληνική "πάρτη μας" σίγουρα θα δυσκολέψουν το εγχείρημα. Επιπλέον κατ' εμέ δεν πρέπει να εμπλακεί ο Δήμος στο εγχείρημα για προφανείς λόγους
Οι άνθρωποι που θα σηκώσουν στις πλάτες τους το εγχείρημα αυτό θα πρέπει και να το κάνουν γιατί πράγματι θα πιστεύουν στο σκοπό που εξυπηρετεί. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να ξοδέψουν χρήμα, χρόνο και ψυχικές δυνάμεις
Στην προσπάθεια αυτών των ανθρώπων μπορεί να έρθει να προσφέρει και ο Δήμος ή η Κοινότητα, πάντοτε όμως επικουρικά αλλιώς η κίνηση αυτή θα κινδυνεύσει με καπέλωμα.

Το κείμενο του Δημήτρη Ζώταλη όπως ακριβώς το έστειλε στο Ζούμε Μοσχάτο:
 
Στην συνεδρίαση της τοπικής κοινότητας προτάθηκε από τον γράφοντα η ίδρυση δικτύων αλληλεγγύης με σκοπό αυτό το οποίο λέει και η λέξη. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Στα δίκτυα αυτά θα μπορούν να ενταχθούν γιατροί, δικηγόροι,κοινωνικοί λειτουργοί,καθηγητές,δάσκαλοι,αλλά και πολίτες άλλων ειδικοτήτων που μέσα από εθελοντική εργασία θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη.
Τα δίκτυα αυτά θα οργανωθούν με ευθύνη της δημοτικής κοινότητας μετά από την εξεύρεση εθελοντών για το σκοπό αυτό.Για να συμβεί όμως αυτό απαιτείται δουλειά από όλους τους συμβούλους της κοινότητας την οποία πιστεύω ότι μπορούν και θέλουν να κάνουν και εκεί βασιζόμενος έκανα και την πρόταση.
Σαν πρώτο βήμα πρότεινα την ίδρυση κέντρου πρόσθετης διδασκαλίας σε μαθητές λυκείου που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε φροντιστηριακές δαπάνες με αφορμή το θέμα περί ενισχυτικής διδασκαλίας που έφερε η πλειοψηφία.
Σκοπός μου ήταν και είναι το κέντρο πρόσθετης διδασκαλίας να επεκταθεί και σε μαθητές δημοτικού με προβλήματα μάθησης και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας αλλά και σε ενήλικες αλλοδαπούς που θα επιθυμούσαν την γρηγορότερη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
Προς το σκοπό αυτό πρότεινα τριμελή επιτροπή από τα μέλη της κοινότητας που θα ασχοληθεί με τα διαδικαστικά θέματα της ίδρυσης του κέντρου και αν υπάρχει ανταπόκριση τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από 2 καθηγητές και 1 δάσκαλο για την επιμέλεια προγραμμάτων.
Πέραν τούτου ολόκληρο το συμβούλιο της κοινότητας να μεριμνήσει και να ασχοληθεί με την διεύρυνση των δικτύων αλληλεγγύης μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να παρουσιάσουμε ένα έργο που θα ανακουφίσει πολλούς συμπολίτες μας.
Τελικά μέσα από έντονη διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε να δημιουργηθεί τριμελής επιτροπή για να δει το θέμα της ΄πρόσθετης διδασκαλίας  με απώτερο δικό μου στόχο και θέλω να πιστεύω ολόκληρης της κοινότητας την ίδρυση αυτών των δικτύων.
Αν τελικά ο στόχος βρει ανταπόκριση και επιτευχθεί πιστεύω ότι θα έχουμε επιτελέσει ένα μεγάλο έργο που θα ανακουφίσει πολλούς συμπολίτες μας και θα βρει και πολλούς μιμητές.
Αλλωστε κανείς δεν γνωρίζει αν κάποια στιγμή βρεθούμε πολλοί από εμάς στην ανάγκη αυτού που η λέξη λέει. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.
 

ΖΩΤΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ιδέα είναι πράγματι πρωτοποριακή.Ο σχολιασμός επίσης έχει βάση.Αν όμως η πρόταση αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα σίγουρα μπορεί να υλοποιηθεί.ΙΔΩΜΕΝ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...