Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Βενζινοπώλες: Παγίδα τα φτηνά πρατήρια (με αφορμή την υπόθεση στο Μοσχάτο)

Τρώνε τις σάρκες τους πλέον οι βενζινοπώλες για την τιμή της αμόλυβδης, τους κλέφτες της αντλίας και τη χαμένη πελατεία τους. Με μια πρωτοφανή ανακοίνωσή της, η Ενωση Βενζινοπωλών Ελλάδος επιχείρησε χθες να δαιμονοποιήσει συλλήβδην όσα πρατήρια υγρών καυσίμων διαθέτουν φτηνή αμόλυβδη, ενώ κατήγγειλε το υπουργείο Ανάπτυξης ότι παραπλανά τους καταναλωτές με το παρατηρητήριο τιμών και το σύστημα ενημέρωσης μέσω κινητών τηλεφώνων, οδηγώντας τους «σε πρατήρια - παγίδες». 

Στον απόηχο του εντοπισμού ακόμη ενός πρατηρίου με πειραγμένες αντλίες στο Μοσχάτο -στην αποθήκη του οποίου υπήρχαν τουλάχιστον 50 ηλεκτρονικές συσκευές- η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών έσπευσε χθες να υποστηρίξει λίγο-πολύ ότι όσα πρατήρια πουλάνε σε χαμηλές τιμές την αμόλυβδη, στην πραγματικότητα κλέβουν -σ.σ. είτε σε ποιότητα είτε σε ποσότητα- τους καταναλωτές για να κερδίσουν. Το συγκεκριμένο βενζινάδικο «έκλεβε» 3,5% από κάθε αντλία, ενώ εκτιμάται ότι είχε όφελος της τάξης των 300.000 ευρώ.
Επιπλέον, η ΟΒΕ αφήνει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να πατάξει το φαινόμενο, επειδή επωφελείται πολιτικά από τη «συγκράτηση» της μέσης τιμής, που χωρίς πολύ χαμηλές τιμές θα ήταν ακόμη υψηλότερη.
«Είναι γνωστές οι "ουρές" αυτοκινήτων σε δήθεν φτηνά πρατήρια που τελικά αποδείχτηκαν πολύ ακριβά», αναφέρει η ΟΒΕ σε ανακοίνωσή της, ρίχοντας την ευθύνη στο υπουργείο, επειδή, όπως επισημαίνει:
-Μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών και διαφόρων κερδοσκοπικών τηλεφωνικών κέντρων πληροφοριών για φτηνές τιμές σε πρατήρια, κατευθύνονται οι καταναλωτές και σε «πρατήρια παγίδες», που όχι μόνο δεν είναι φτηνά, αλλά οι καταναλωτές πληρώνουν «τσουχτερά» τις «φτηνές τιμές».
- Διαμορφώνει μια ψευδή αίσθηση «φτηνών τιμών» καυσίμων, που παραπλανά τους καταναλωτές.
- Διαμορφώνουν μια ψευδή βάση μέσης τιμής, την οποία η κυβέρνηση χρησιμοποιεί για να συκοφαντήσει πρατήρια της επαρχίας και να επιβάλει μονομερές και άδικο πλαφόν.
Η δαιμονοποίηση των «φτηνών πρατηρίων» δεν περιορίζεται μόνο μεταξύ των βενζινοπωλών, αλλά αποτελεί και επιχείρημα που συχνά επικαλούνται οι εκπρόσωποι των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών. Και οι δύο πλευρές, όμως, που κατά 80-90% δουλεύουν μεταξύ τους με συμβόλαια αποκλειστικής συνεργασίας, φωτογραφίζουν κυρίως τα «ανεξάρτητα» πρατήρια, ενώ έχουν κάθε συμφέρον να πουλάνε ακριβά ώστε να αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους τους. 

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...