Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

E-mail αναγνώστη: Αντιπαραθέσεις για πρασιές και πεζοδρόμια

Εδώ και λίγες μέρες έχει δημιουργηθεί ένα θέμα με την κατάληψη της πρασιάς από τη νέα καφετέρια, που άνοιξε έναντι του σταθμού του ΗΣΑΠ στο Μοσχάτο. Μάλιστα, το moschatotavros.gr έδωσε απάντηση στο θέμα μέσω δικής του έρευνας. Χθες λάβαμε ένα e-mail από έναν αναγνώστη μας, ο οποίος θέτει μερικά ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή. Εμείς τα παραθέτουμε όπως μας εστάλησαν και περιμένουμε την ανταπόκριση των υπευθύνων.

E-mail αναγνώστη:

Αγαπητοί φίλοι Μοσχατιώτες, πράγματι ο χώρος είναι η πρασιά του κτηρίου και μπορεί ο ιδιοκτήτης του κτηρίου να τον χρησιμοποιήσει όπως αυτός θέλει σύμφωνα βέβαια με τον νόμο (βλέπε Γ.Ο.Κ 2000).
Θέτω όμως τις παρακάτω παρατηρήσεις και απορίες μου,
1) Η πρασιά είναι κοινή και ελεύθερη  σε όλους τους ιδιοκτήτες, δηλαδή , όλοι οι ιδιοκτήτες του κτηρίου έχουν δικαίωμα επί της πρασιάς εξ αδιαίρετου.
2) Έχουν συμφωνήσει όλοι οι ιδιοκτήτες του κτηρίου για την αποκλειστική χρήση και εκμετάλλευση της πρασιάς από τον ιδιοκτήτη ή/και χρήστη του καταστήματος;
3) Τα υαλοπετάσματα που τοποθετήθηκαν παρέχουν ασφάλεια στους πεζούς και είναι σύμφωνα με τους κανόνες του Γενικού Οικοδ. Κανονισμού;

Και μερικές σκέψεις και προβληματισμούς  προς τον κ. Δήμαρχο Μοσχάτου-Ταύρου,

Το κόστος των  πλακοστρώσεων που έγιναν  στο παρελθόν σε πρασιές πολλών  κτηρίων πού χρεώθηκαν;

α)  στους ιδιοκτήτες των κτηρίων;  ή σε όλους τους δημότες του Μοσχάτου;  και εάν ναι γιατί;

β) και τι θα γίνει εάν  καταστηματάρχες αρνηθούν να πληρώνουν τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων  επικαλούμενοι ότι ο έμπροσθεν του καταστήματος  χώρος  είναι ¨πρασιά¨;
ή εάν ¨κλείσουν¨ μέχρι το όριο της ρυμοτομικής γραμμής τις πρασιές έμπροσθεν των καταστημάτων τους   π.χ της Λεωφ. Στρατηγού Μακρυγιάννη, ο δήμος Μοσχάτου-Ταύρου θα ξηλώσει τις τσιμεντένιες ζαρντινιέρες προκειμένου να υπάρχει πεζοδρόμιο για την κυκλοφορία των πολιτών;

Αντιλαμβάνομαι φυσικά το λόγο που οδήγησαν τον Δήμο Μοσχάτου στην πλακόστρωση πρασιών σε κεντρικά σημεία της πόλης και αυτός δεν ήταν άλλος  από την ανάδειξη του εμπορικού κέντρου της πόλης και χρήση αυτών από όλους τους κατοίκους και καταστηματάρχες του Μοσχάτου.

Τα ερωτήματα που τίθονται κ. δήμαρχε είναι,

-  ο Δήμος Μοσχάτου- Ταύρου είχε ή έχει ανταποδοτικά τέλη από την χρήση των χώρων αυτών;
- θα συνεχίσει ο δήμος την πρακτική του παρελθόντος να επισκευάζει ή / και να διαμορφώνει με πλακοστρώσεις  ιδιόκτητους χώρους (πρασιές) χωρίς ανταποδοτικά τέλη εις βάρος όλων των πολιτών του δήμου Μοσχάτου-Ταύρου;

Τέλος θέλω να τονίσω ότι δεν έχω καμία αντιπαράθεση με τους επιχειρηματίες του Μοσχάτου που επενδύουν σε δύσκολους επιχειρηματικούς καιρούς αρκετά χρήματα και εύχομαι κάθε επιτυχία στις δραστηριότητες τους, για μια ζωντανή, δραστήρια και ποικιλόμορφη ζωή στην πόλη του Μοσχάτου για το καλό όλων,  σεβόμενοι οι πάντες (δημότες, επιχειρηματίες και Δημοτική Αρχή) τους νόμους και την κοινή λογική.

Δημότης Μοσχάτου

2 σχόλια:

stefanos είπε...

Είναι γνωστή η εκτίμηση μου προς το blog σας, καθώς διακρίνεται για την σοβαρότητα του και για το γεγονός ότι επιχειρεί κριτικούς σχολιασμούς και δεν επιδίδεται σε ειδησεογραφία της πλάκας.
Έχοντας τέτοια εντύπωση για σας, πραγματικά μου κάνει εντύπωση ότι προβάλετε ένα email που φαίνεται ότι σκοπεύει συγκεκριμένο κατάστημα, αφού βάζετε φωτογραφία του και κάνετε αναφορά στα σχετικά που έγραψε κάποιο άλλο τοπικό blog ή website.
Το ζήτημα είναι το συγκεκριμένο μαγαζί ή όλα τα καταστήματα που έχουν καλύψει τους ...ακάλυπτους χώρους τους;
Και που είναι ο δήμος;
Πάντως είναι περίεργη η μονομερής στόχευση και γι' αυτό το λόγο θα ήταν χρήσιμο να ελέγξετε κατά πόσο είναι "αγνό" το email που λάβατε.

Γιώργος Μαρίνος Παπανικολάου είπε...

Αρχικά θα πρέπει να σας ενημερώσω πως είμαι ο προσωρινός διαχειριστής του blog, καθώς ο κανονικός διαχειριστής υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία. Από εκεί και πέρα το blog μας δεν θέλει σε καμία περίπτωση να στοχοποιήσει καμία επιχείρηση του Μοσχάτου. Έπειτα, ο αποστολέας του e-mail απευθύνει ερωτήματα προς την Δημοτική Αρχή για το αν επιβαρύνει η πλακόστρωση των πρασιών τον προϋπολογισμό του Δήμου ή τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων. Το e-mail δημοσιεύτηκε με την πεποίθηση, ότι στις δύσκολες οικονομικές μέρες που διανύουμε, ο κάθε πολίτης θέλει να γνωρίζει που πηγαίνουν τα λεφτά του Δήμου του, τα οποία πληρώνουν οι δημότες στα δημοτικά τέλη. Το δεύτερο ερώτημα αφορά τις κινήσεις του Δήμου σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες καλύψουν τις πρασιές τους. Στο e-mail δεν υπάρχουν ούτε κατηγορίες ούτε στοχοποιήσεις προς τις επιχειρήσεις, αλλά ερωτήματα προς το Δήμο. Επομένως το δημοσίευσα πιστεύοντας στο αγνό των προθέσεων.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...