Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Μεγαλύτερη δόμηση για να είναι βιώσιμο το πάρκο


Υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, αντιπλημμυρική προστασία της Καλλιθέας και του Μοσχάτου και μετατροπή του γυμναστηρίου του Τάε Κβον Ντο σε μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο
Αύξηση στον μέγιστο επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης - από τα 2.500 τ.μ. στα 4.000 τ.μ. - στη ζώνη της ανάπλασης που ενσωματώνει και τις κατασκευές επί των προβλητών προβλέπει το σχέδιο για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου.
Εξηγώντας τους λόγους αύξησης της προβλεπόμενης δόμησης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης ανέφερε χθες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, στην οποία παρουσίασε τη μελέτη ανάπλασης, πως αν δεν γινόταν η αύξηση η λειτουργία του πάρκου θα είχε αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα.
«Τα αποτελέσματα της τεχνικοοικονομικής μελέτης κατέδειξαν ότι με τον αρχικό σχεδιασμό η λειτουργία του πάρκου θα είχε αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα και γι' αυτό έπρεπε να ενισχυθούν οι δραστηριότητες και τα πολεοδομικά μεγέθη σχεδιασμού», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, «αναλογικά προέκυψε αύξηση στη μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη από 5.500 τ.μ. σε 8.600 τ.μ. Επιπλέον, επετράπη η δημιουργία ανοιχτών στεγάστρων για υποδοχή υπαίθριων δραστηριοτήτων με προστασία από τα φυσικά στοιχεία αλλά και την ενεργειακή εξυπηρέτηση του πάρκου».
Το σχέδιο του ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο προβλέπει: υπογειοποίηση και μετατόπιση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, αντιπλημμυρική προστασία της Καλλιθέας και του Μοσχάτου, μετασκευή του κλειστού γυμναστηρίου Τάε Κβον Ντον σε μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο, ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων και εγκαταστάσεων και διαμόρφωση της περιοχής σε αστικό πάρκο.
Στην πράξη, με την ένωση της παραλιακής ζώνης με τον χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου δημιουργείται ενιαία έκταση 1.000 στρεμμάτων, στα οποία μπορεί να δομηθούν 4.000 τ.μ. Για τη συντήρηση του πάρκου, ο Νίκος Σηφουνάκης ανέφερε χθες πως «κατά τη διαβούλευση επί της Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης αναδείχθηκε και από τους φορείς η κυρίαρχη απαίτηση για τη βιώσιμη λειτουργία του πάρκου ώστε να αποτελεί έναν ελκυστικό και ασφαλή προορισμό για τους χρηστές του και να μπορεί να αποφέρει έσοδα ικανά για τη χρηματοδότηση των δαπανών λειτουργίας και συντήρησής του».


ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ. Το συνολικό κόστος των μελετών είναι 2.280.000 ευρώ συν ΦΠΑ. Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ολοκληρώνεται η μελέτη βιωσιμότητας. Η παράδοση των οριστικών μελετών προβλέπεται τον Οκτώβριο. Με το έργο (η μελέτη ανάπλασης χρηματοδοτήθηκε από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος») αξιοποιείται έκταση 760 στρεμμάτων που εκτείνεται από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) μέχρι το Δέλτα Φαλήρου. Το έργο ανάπλασης θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2014. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 200-250 εκατ. ευρώ.
Οπως αναφέρθηκε χθες, στην ουσία μιλάμε για ένα πρόγραμμα ανάπλασης που εκτός από τα έργα, περιλαμβάνει τη θεσμική διαδικασία σχεδιασμού της έκτασης, τις τεχνικές μελέτες και τον διαγωνισμό παραχώρησης του συνεδριακού κέντρου με τις λοιπές εγκαταστάσεις αναψυχής.


ΑΞΟΝΕΣ. Μαζί με το masterplan λαμβάνονται υπόψη και οι μελέτες για την κατασκευή - στον πρώην Ιππόδρομο - της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Επίσης προβλέπονται κάθετοι άξονες από την Καλλιθέα και το Μοσχάτο προς τη θάλασσα, θεματικές ενότητες «Φύση» και «Πολιτισμός» όπου θα γίνονται υπαίθριες εκθέσεις και θα διοργανώνονται πολιτιστικά δρώμενα. Στα σχέδια περιλαμβάνονται ακόμη και ποδηλατόδρομοι, ενώ οι ανάγκες άρδευσης θα καλυφθούν από την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων της Ψυττάλειας.
«Η πρόταση του Ρέντσο Πιάνο μας ενθουσίασε», τόνισε ο κ. Σηφουνάκης αναφερόμενος στο ταξίδι που πραγματοποίησαν με την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη στη Γένοβα, όπου βρίσκεται το στούντιο του αρχιτέκτονα. «Ο παράκτιος χώρος με την πλαζ στις Τζιτζιφιές, στο Νέο Φάληρο και το Μοσχάτο, που έχει καταστραφεί από τις υπερυψωμένες επιχώσεις από την εποχή της χούντας, εμφάνιζε επιτέλους μια τελείως διαφορετική εικόνα». 
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...