Πρώτα από όλα, όμως, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στο θέμα της επίθεσης των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων του στρατού κατά της ανθρωπιστικής νηοπομπής προς τη Γάζα.
Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη ωμή επέμβαση του Ισραήλ στα διεθνή ύδατα που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο εννέα ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων ακτιβιστών.
Η ουσία του θέματος είναι ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναγκάσει το Ισραήλ να άρει τον παράνομο ναυτικό αποκλεισμό της σκληρά δοκιμαζόμενης Παλαιστίνης.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας εδώ
Φίλες και φίλοι,
Νοιώθω χαρά γιατί είσαστε εδώ απόψε πολλοί, πάρα πολλοί, τόσο πολλοί που οι ευθύνες μου πολλαπλασιάζονται.
Νοιώθω την ανάγκη να σας χαιρετήσω και να σφίξω το χέρι του κάθε ένα και της κάθε μιας από εσάς που με τιμάτε απόψε με την παρουσία σας.
Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.
- Είναι κοντά μας: Εκπρόσωποι συλλόγων, σωματείων και φορέων του Μοσχάτου,
- είναι κοντά μας: δάσκαλοι και καθηγητές από τα σχολειά της πόλης μας,
- είναι κοντά μας: άνθρωποι που ενεργοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού,
- είναι κοντά μας: ενεργοί πολίτες της τοπικής κοινωνίας,
- είναι κοντά μας: φίλοι και σύντροφοι από τα παλιά αλλά και από πιο πρόσφατους αγώνες,
- είναι κοντά μας: φίλοι από το Δήμο Ταύρου, τους οποίους ευχαριστώ ιδιαίτερα για την παρουσία τους απόψε, όπως και όλους εσάς που είστε εδώ απόψε.
Είναι κοντά μας πρώην σύμβουλοι του Δήμου Μοσχάτου αλλά πάντα φίλοι και μαζί σε κοινούς αγώνες.
Επιτρέψτε μου, τέλος, να αναφερθώ και στους αγαπητούς συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους του Μοσχάτου και να τους ευχαριστήσω που με τιμούν με την αποψινή παρουσία τους.
Συμβούλους της πλειοψηφίας αλλά και της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Αλλά οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες αποκτούν πλέον διαφορετική σημασία στη σημερινή εποχή.
Βρισκόμαστε στο μέσον μιας κρίσης που όλοι συμφωνούν ότι είναι η μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση, διεθνώς και στη χώρα μας.
Η κρίση είναι κατ΄ αρχάς εισαγόμενη και οφείλεται στην ασύδοτη και ανεξέλεγκτη αγορά.
Οφείλεται στη δήθεν αυτορύθμισή της με την κατάργηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών που είχε σαν αποτέλεσμα τη χρηματοπιστωτική κατάρρευση.
Φαίνεται ότι η πρωταρχική αιτία της σημερινής κρίσης είναι οι τρομακτικές εισοδηματικές ανισότητες. Είναι το τερατώδες μοντέλο της πλαστής και δανεικής ευημερίας.
Είναι ο πλούτος που αναδιανέμεται εντελώς άνισα και προς όφελος μόνο των πολύ υψηλών εισοδημάτων.
Η ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη όταν βασίζεται στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και στην κατασπατάληση των φυσικών πόρων.
Η κρίση στη χώρα μας είναι οικονομικά και πολιτικά ακόμη πιο επώδυνη.
Βρισκόμαστε σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης.
Τα προβλήματα των πολιτών και κύρια των ασθενέστερων τάξεων, των νέων, των μισθωτών, των συνταξιούχων και των επαγγελματιών, διευρύνονται συνεχώς.
Ύφεση, υψηλός πληθωρισμός και επικίνδυνη αύξηση ανεργίας που στέλνει στον κοινωνικό αποκλεισμό μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού.
Παράλληλα, βιώνουμε μία συνολική απαξίωση της πολιτικής ζωής με σκάνδαλα και εκατομμύρια ευρώ που ζαλίζουν τον κόσμο. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε στο τέλος μιας εποχής. Μιας εποχής που δυστυχώς μας οδήγησε σε συνολικά αδιέξοδα.
Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η κατάσταση αυτή, μας αφορά τόσο προσωπικά όσο και σαν κοινωνία. Αφορά τα παιδιά μας, τους νέους, τις επόμενες γενιές. Αφορά την συνοχή της κοινωνίας μας. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η προσωπική μας ευτυχία περνάει μέσα από το γενικό καλό. Είναι επιτακτική η ανάγκη να βγούμε από αυτή την κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά κρίση αξιών και θεσμών.
Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα αξιών και ανάπτυξης. Ένα σύστημα ανάπτυξης με κέντρο τον άνθρωπο, την αξιοκρατία και το σεβασμό στο περιβάλλον. Πιστεύω ότι ανήκει και σε εμάς, σε εμάς που κινητοποιούμαστε σε τοπικό επίπεδο να απαντήσουμε στην κρίση με θάρρος, ουσιαστικές προτάσεις και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.
Σ΄ αυτή τη δύσκολη φάση που βρισκόμαστε σαν χώρα, η Αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει ένα ακόμη πιο σημαντικό ρόλο. Με την εφαρμογή μάλιστα του προγράμματος Καλλικράτης, οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες της Τ.Α. γίνονται πολύ περισσότερες.
Δυστυχώς η συζήτηση που έγινε, περιστράφηκε κύρια γύρω από το χωροταξικό. Με συνέπεια να μη γίνει αντιληπτό ότι με τον Καλλικράτη συντελείται η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει ποτέ στην χώρα μας . Αν η εφαρμογή του Καλλικράτη αποτύχει θα έχει τραγικές συνέπειες στην ελληνική κοινωνία και τη βασική ευθύνη θα την έχουμε όλες οι δυνάμεις της αυτοδιοίκησης.
Στους νέους Δήμους παραχωρούνται καινούργιες αρμοδιότητες όπως:
- Η πρόνοια και η προστασία της δημόσιας υγείας
- Η ανέγερση σχολικών κτιρίων
- Η Καταπολέμηση κοινωνικού αποκλεισμού
- Η Ένταξη των μεταναστών
- Οι Πολεοδομικές εφαρμογές
- Η Προστασία παιδικής και τρίτης ηλικίας
- Οι Λαϊκές αγορές
- Ο έλεγχος και η αδειοδότηση πολλών τοπικών, οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων
- Η Πολιτική προστασία
Παράλληλα δημιουργείται:
Ο νέος ψηφιακός Δήμος με την δημιουργία των e-ΚΕΠ, με την κάρτα του Δημότη και την αυτόματη εξυπηρέτηση ενώ θεσπίζεται και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.
Δημιουργούνται νέοι θεσμοί όπως η διοικητική βοήθεια στο σπίτι, ενώ είναι υποχρεωτική η ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των πράξεων και Αποφάσεων των οργάνων των ΟΤΑ. Με αυτό τον τρόπο εμπεδώνεται η διαφάνεια, η αξιοπιστία και ο έλεγχος από τον κάθε πολίτη.
Επίσης, ισχυροποιείται η Δημαρχιακή Διακυβέρνηση με το Συμβούλιο Διαβούλευσης (Δήμαρχος, επικεφαλής παρατάξεων, πολίτες, ΜΚΟ, εργαζόμενοι και επαγγελματικοί σύλλογοι).
Θεσπίζεται ο Συνήγορος του Δημότη και της επιχείρησης για την προστασία του πολίτη από τις αυθαιρεσίες της διοίκησης.
Έτσι μόνον οι Δήμοι θα αποτελέσουν τις τοπικές κυβερνήσεις στο χώρο τους,
ένα όραμα για όλους εμάς που επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τις τοπικές υποθέσεις, όχι σαν σκαλοπάτι για κεντρικές πολιτικές καριέρες αλλά γιατί αγαπάμε την πόλη μας και τους κατοίκους της.
Φίλες και φίλοι,
Βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τις επόμενες Δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Οι εκλογές θα αφορούν πλέον τον ενιαίο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου με έδρα το Μοσχάτο.
Ένα νέο Δήμο που προέρχεται από την συνένωση δύο ιστορικών Δήμων της Αττικής. Δύο περιοχές που υποδέχθηκαν πρόσφυγες των αλησμόνητων πατρίδων και που έδωσαν το δικό στίγμα στην εξέλιξη και την πρόοδο της περιοχής τους. Δύο περιοχές όπου λειτούργησε και αναπτύχθηκε ένα σημαντικό μέρος της «αστικής» βιομηχανίας στο Λεκανοπέδιο. Διαθέτουμε μία σημαντική βιομηχανική κληρονομιά σε χώρους και εγκαταστάσεις που μπορούν να προσδώσουν ένα νέο στίγμα αναπτυξιακής φυσιογνωμίας στην περιοχή μας.
Δημιουργείται ένας νέος Δήμος με μοναδικά χαρακτηριστικά. Είναι ο Δήμος που ενώνει την πρωτεύουσα της χώρας με το μεγαλύτερο λιμάνι της, μέσω της ιστορικότερης οδού, της οδού Πειραιώς.
Ένας Δήμος που το Νότιο σύνορο είναι στην θάλασσα με μία παραλιακή έκταση μοναδικής ομορφιάς. Το βόρειο σύνορο βρίσκεται στον ιστορικό ελαιώνα και στην οδό Π. Ράλλη.
Και θέλω να δεσμευθώ δημόσια σε εσάς, απόψε εδώ, ότι αυτά τα τρία τοπόσημα αποτελούν τα κυρίαρχα στοιχεία στην αναπτυξιακή μας πολιτική.
Αποτελούν τους κρίσιμους πόλους που θα καθορίσουν την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής, την ποιότητα ζωής των κατοίκων και το μεγάλο στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης που οραματιζόμαστε για τον νέο μας Δήμο.
Μετά από σημαντικούς και πολύχρονους αγώνες ελπίζουμε πλέον βάσιμα ότι το Μοσχάτο και ο νέος Δήμος θα ξαναβρεί την έξοδο προς την θάλασσα.
Σε ένα υπερτοπικό πόλο, δημόσιο, ελεύθερο και ανοικτό σε όλους.
Ένας χώρος Πρασίνου, Αθλητισμού και Αναψυχής.
Ένας χώρος που θα δέχεται όχι μόνο τους κατοίκους του Δήμου αλλά και όλου του λεκανοπεδίου. Παράλληλα, θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της περιοχής και αναζωογόνησης της τοπικής αγοράς.
Πιστεύουμε βάσιμα ότι θα γίνουν και όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και αγωνιζόμαστε για την υλοποίηση τους όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, με μετατόπιση της λεωφόρου και την κατασκευή του αντιπλημμυρικού καναλιού.
Παράλληλα σχεδιάζουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της περιοχής κατοικίας στην παραλιακή ζώνη. Έτσι, μόνο και σε αυτό το σημείο του Μοσχάτου θα διατηρηθεί το σημερινό ύφος της γειτονιάς και της ήσυχης αστικής περιοχής.
Ελαιώνας
Η δεύτερη μεγάλη χωρική ενότητα του νέου δήμου είναι ο ιστορικός ελαιώνας της αρχαίας Αθήνας. Δυστυχώς, σήμερα είναι από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της Ελλάδος: Πλήθος βιοτεχνικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων και με περιοχές εκτός σχεδίου πόλης. Δραστηριότητες που λειτουργούν ανεξέλεγκτα και πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια του νόμιμου, δημιουργώντας προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτή η περιοχή μπορεί να γίνει ο μοχλός ανάπτυξης του νέου Δήμου, να αποτελέσει πηγή υψηλών εσόδων για τον Δήμο ενώ παράλληλα να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας.
Πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτεροι προσεχτικοί, με σχέδιο και με γνώση για το είδος της ανάπτυξης που επιλέγουμε.
Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε στην τύχη τους χιλιάδες στρέμματα στην καρδιά της Αθήνας.
Δεν θα επιτρέψουμε η περιοχή αυτή να αποτελέσει το φιλέτο των κερδοσκόπων της γης.
Δεν θα επιτρέψουμε όλους εκείνους που θεωρούν ως μοντέλο ανάπτυξης, την αντιπαροχή και την άναρχη ανάπτυξη.
Το φιλέτο αυτό ανήκει στους κατοίκους, για δημόσια και ανοικτή χρήση για όλους.
Δεν θα αφήσουμε στην τύχη του το περιβάλλον για ακόμη μια φορά. Οι αποφάσεις θα προκύψουν σαν προϊόν ολοκληρωμένου σχεδιασμού σε μητροπολιτικό και περιφερειακό επίπεδο.
Σε μια μεγάλη και υποβαθμισμένη αστική ζώνη όπως ο Ελαιώνας, κάποιοι θέτουν «περίεργα» διλήμματα: Ακούστε μερικά από αυτά περίεργα διλήμματα:
- Απλή απομάκρυνση κάποιων δραστηριοτήτων ή διατύπωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου ;
- Τοπικό πρόβλημα ή Μητροπολιτικό σχεδιασμό;
- Η πίσω αυλή της πόλης ή ο βασικός πνεύμονάς της;
- ‘Ενα έργο ενοχλητικό που δεν θέλουμε να ακούγεται ή ένα έργο ζωής των επόμενων δεκαετιών για τις επόμενες γενιές;
- Σουλούπωμα μιας άναρχης, τριτοκοσμικής περιοχής ή διαμόρφωση του μοχλού ανασύνταξης ενός χώρου στρατηγικής σημασίας για την πόλη;
- Αλλαγή χρήσεων γης και όρων δόμησης ή οικονομική και κοινωνική αναδιάρθρωση;
Με βάση την επιστημονική μου γνώση και εμπειρία, αυτά όλα είναι ψευτοδιλήματα.
Πρέπει να αναφερόμαστε στην καινοτόμο αστική ανάπτυξη. Αποτελεί μια νέα αντίληψη για το πώς πρέπει να δράσουμε και για του τι είδους ανάπτυξη χρειαζόμαστε. Είναι μία διαφορετική προσέγγιση ως ανάλυση, ως πράξη και ως στρατηγική.
Πρέπει σε έλθουμε σε συνεννόηση με τους γύρω Δήμους, το Πολυτεχνείο, την περιφέρεια και την κεντρική διοίκηση με στόχο να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα ανασύνταξης του χώρου.
Έτσι μπορούμε να χαρούμε στον Ελαιώνα:
- την ήπια οικονομική ανάπτυξη μαζί με την ποιότητα ζωής,
- την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών χέρι- χέρι με την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Ο Ελαιώνας μπορεί να γίνει ο σημαντικότερος πνεύμονας πρασίνου που τόσο λείπει από την Αθήνα. Θα χρειαστούν, όμως, αγώνες και συγκρούσεις με κάθε λογής συμφέροντα, ώριμη πολιτική σκέψη, ολοκληρωμένος σχεδιασμός, διάλογος και συναίνεση με όλες τις δυνάμεις που εκφράζουν το κοινό καλό.
Η οδός Πειραιώς
Μετά την παραλιακή ζώνη και τον Ελαιώνα, ο τρίτος μεγάλος πόλος ανάπτυξης είναι η οδός Πειραιώς. Η οδός Πειραιώς αποτελεί τον κοινό άξονα που ενώνει και τις δύο επιμέρους ενότητες, του Μοσχάτου και του Ταύρου.
Ο ιστορικός αυτός δρόμος με τις προβλεπόμενες χρήσεις του θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την μορφή και τον τύπο της ανάπτυξη στη νέα πόλη μας.
Θεωρούμε ότι η οδός Πειραιώς είναι δυνατόν να αποτελέσει την οδό του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Στην Πειραιώς στον τομέα της εκπαίδευσης, ήδη, βρίσκονται:
- το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών,
- η Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου,
- το Ιδιωτικό πανεπιστήμιο IST
- αλλά και τα ΤΕΙ Πειραιά που πρόκειται να λειτουργήσουν.
Στο τομέα του πολιτισμού υπάρχει μια , επίσης, ενδιαφέρουσα, συγκέντρωση:
- Το Ίδρυμα του Μείζονος Ελληνισμού και ο Ελληνικός Κόσμος,
- το Ίδρυμα Κακογιάννη.
- Το πρώην εργοστάσιο Τσαούσογλου στο οποίο λειτουργούν οι θαυμάσιοι θεατρικοί χώροι του Φεστιβάλ Αθηνών με παραγωγές ευρωπαϊκού επιπέδου.
Η οδός Πειραιώς είναι εκείνος ο άξονας που συνδέει τις δύο ενότητες, Μοσχάτου-Ταύρου. Μάλιστα, σχεδιάζουμε μέτρα και πολιτικές για να ενισχυθεί η πολεοδομική και οικιστική ενοποίηση μεταξύ των δύο περιοχών:
Για παράδειγμα η σύνδεση των δύο οικιστικών ενοτήτων δεν αποτελεί μόνο θέμα οδικού άξονα. Επιτυγχάνεται και με τη δημιουργία ποδηλατόδρομων και χώρων περιπάτου όπως και με την τόνωση της δημοτικής συγκοινωνίας των δύο περιοχών
Επιπρόσθετα, για την αναβάθμιση της οδού Πειραιώς, ήδη, έχουμε σχεδιάσει για την περιοχή του Μοσχάτου τα εξής:
Αναβάθμιση, στη βάση μιας νέας θεώρησης, της περιοχής μεταξύ των γραμμών ΗΣΑΠ και Πειραιώς ως περιοχή γενικής κατοικίας, με αλλαγή χρήσεων γης αλλά και με προστασία της κατοικίας.
Είμαι σίγουρος ότι η οδός Πειραιώς, από την Χαμοστέρνας μέχρι τον Κηφισό,
μπορεί να αποτελέσει μία λεωφόρο- πρότυπο πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων υψηλής στάθμης, και πάνω σ’ αυτή την κατεύθυνση δεσμευόμαστε ότι θα κινηθούμε.
Όλα αυτά που σας αναφέρω δημιουργούν μια υψηλή προστιθέμενη αξία στο νέο Δήμο που όχι μόνο δεν θα την αφήσουμε αναξιοποίητη αλλά θα την αυξήσουμε ακόμη περισσότερο. Έτσι, μπορούμε να προσδώσουμε μεγαλύτερο κύρος και γόητρο στην νέα πόλη, διαμορφώνοντας ελκυστική εικόνα για το νέο Δήμο μας, το Δήμο Μοσχάτου Ταύρου.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο νέος Δήμος πρέπει να σχεδιάζει και να προωθεί κοινωνικές πολιτικές που απαντούν στα σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους.
Δυστυχώς το κεντρικό κοινωνικό κράτος μειώνεται συνεχώς.
Έτσι, η Αυτοδιοίκηση, δηλαδή ο νέος Δήμος μας, πρέπει να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τα δίκτυα κοινωνικής φροντίδας και προστασίας, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Ευπαθείς ομάδες που είτε έχουν οδηγηθεί στον κοινωνικό αποκλεισμό, είτε αφορούν άτομα με ειδικές ανάγκες που χρειάζονται στήριξη,
είτε ομάδες μεταναστών που δοκιμάζονται στην ανέχεια και την εκμετάλλευση. Και όχι μόνο στον κοινωνικό τομέα αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς που διαμορφώνουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής, της παιδείας και της πολιτιστικής ανάπτυξης, του αθλητισμού και της αναψυχής.
Θα ήταν αμετροέπεια εάν ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα.
Παρουσιάζονται αδυναμίες, ελλείψεις και καθυστερήσεις τόσο στο Μοσχάτο όσο και στον Ταύρο (που πρόσφατα έχω ενημερωθεί και επισκεφθεί επιτόπου).
Χαρακτηριστικά αναφέρω:
- τα αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζονται και στις δύο περιοχές,
- την πλήρη αξιοποίηση των σφαγείων στον Ταύρο ως κέντρου πολιτισμού,
- την άμεση λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου Μοσχάτου που γίνεται το στολίδι της πόλης,
- Την πρόβλεψη για ήπιες χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής στο Πάρκο Στρατού στον Ταύρο, ένα πνεύμονα πρασίνου που ζηλεύει όλη η Αθήνα,
- Τα έργα ανάπλασης στον Κηφισό και τη δημιουργία του μεγάλου ποδηλατοδρόμου που ένας μεγάλος κλάδος του θα διέλθει από το Μοσχάτο.
Φίλες και φίλοι,
Δεν θέλουμε να αναφερόμαστε τυχαία, ούτε αποσπασματικά στα κοινωνικά θέματα και στα ζητήματα της καθημερινότητας. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στα σύγχρονα ζητήματα της πόλης και της οικολογίας.
Η βιώσιμη ανάπτυξη συνδέεται από πολιτικές για τον περιορισμό της φτώχειας, του αποκλεισμού και των περιβαλλοντικών προβλημάτων.
- Η βιώσιμη ανάπτυξη εξασφαλίζει την ποιότητα ζωής, την πολιτιστική ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική φροντίδα, και πάνω από όλα τον αγώνα για τον πολιτισμό της καθημερινότητας
- Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει ολοκληρωμένη κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη που να στηρίζεται στην αξιοποίηση όλων των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού μιας πόλης.
- Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι δυνατόν να επέλθει μόνο με τη δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου καθώς ο πολυτιμότερος πόρος είναι ο ίδιος ο άνθρωπος.
Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της πόλης, αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε σαν το κρίσιμο τοπικό ανθρώπινο αποθεματικό.
Η έκφραση των συλλογικών αναγκών μέσα από το δημόσιο χώρο χρειάζεται αναδιάταξη και όχι την πλήρη απαξίωση.
Δεν ζητάμε επιστροφή στο κράτος.
Διεκδικούμε την επιστροφή του κράτους. Το δίλημμα «περισσότερο ή λιγότερο» κράτος είναι ψεύτικο.
Η επιστροφή στο κράτος σημαίνει κρατισμός και «περισσότερο» γραφειοκρατικό και κομματικό κράτος με αδιαφάνεια και διαπλοκή.
Η επιστροφή του κράτους αναφέρεται σ’ ένα κράτος κοινωνικά ευαίσθητο, ελεγχόμενο και αποτελεσματικό. Τέτοιο κράτος θέλουμε, τέτοιο τοπικό κράτος διεκδικούμε.
‘Έτσι, ο δημόσιος τομέας μέρος του οποίου αποτελεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει:
- να εκφράζει το «κοινό καλό» και το δημόσιο συμφέρον,
- να διασφαλίζει τις συλλογικές αξίες,
- να παράγει κοινωνική συνοχή και κοινωνική ανάπτυξη με κέντρο τον άνθρωπο.
Επιτρέψτε μου να κάνω ειδική μνεία για τη νέα γενιά. Η κρίση πλήττει κυρίως τις νέες ηλικίες. Εμείς φέρουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη για αυτή την κατάσταση που διαμορφώθηκε. Οφείλουμε να τους δώσουμε ελπίδα και όραμα. Αλλά, κυρίως, χρειάζονται χειροπιαστά πράγματα που θα ανακουφίσουν τους νέους: Ειδικές τιμές σε όλα τα δίδακτρα, εκπτώσεις στα εισιτήρια, συγκεκριμένες παροχές σε κοινωνικά- εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και αθλητικά θέματα. Δεσμεύομαι ότι το ΤΟΣΥΝ θα είναι σύμβουλος και άμεσος συνεργάτης του δήμου και εμένα προσωπικά, όπως και όλοι οι άλλοι νέοι του μοσχάτου.
Όλα όσα σας ανέπτυξα έχουν ακόμη μία βασική προϋπόθεση: Την ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων στην πρόοδο του νέου Δήμου. Δεν χρειαζόμαστε στο νέο Δήμο ένα σκληρό μηχανισμό. Χρειαζόμαστε σύγχρονη δομή, καινοτόμα διάρθρωση και αποτελεσματική εσωτερική λειτουργία που να μπορεί να παράγει πιστοποιημένες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
Οι εργαζόμενοι του νέου Δήμου μέσα από έναν νέο σύγχρονο οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας, θα συμβάλλουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της στρατηγικής και των επιμέρους πολιτικών μας.
Θα είμαστε πάντα δίπλα στο προσωπικό, στους εργαζόμενους του νέου Δήμου. Θα διοικήσουμε το νέο Δήμο αξιοποιώντας όλο το απαραίτητο θεσμικό οπλοστάσιο για αξιοκρατία και διαφάνεια μέχρι και το τελευταίο ευρώ των Δημοτών μας. Έτσι, λοιπόν:
- προληπτικός έλεγχος στο Δήμο και σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα,
- αυστηροί ελεγκτικοί μηχανισμοί,
- ανοικτές και τακτικές λογοδοσίες στους κατοίκους.
Άλλωστε, με βάση αυτές τις αρχές πορευόμαστε 24 χρόνια με επικεφαλής τον Δήμαρχό μας Ταξιάρχη Παπαντώνη. Η εντιμότητα, η χρηστή διαχείριση και η ισονομία είναι η ισχυρή παρακαταθήκη που μας αφήνει μαζί με ένα Δήμο ισχυρό, αυτοδύναμο, με μεγάλη ακίνητη περιουσία, αυτάρκεις δομές και ποιοτικές υπηρεσίες.
Ο Ταξιάρχης ο Παπαντώνης σφραγίζει με την παρουσία και προσφορά του την ιστορία της πόλης μας. Δηλώνοντας ότι τον προσεχή Δεκέμβριο ολοκληρώνει τον κύκλο της συμμετοχής του από τη θέση του Δημάρχου, μας αφήνει μία ισχυρή παρακαταθήκη που θα την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο.
Και επειδή ακούγεται τον τελευταίο καιρό για αυτοκρατορικά δακτυλίδια, θέλω να δηλώσω με σαφήνεια, εδώ μπροστά σας, ότι δεν διεκδικώ και δεν χρειάζομαι κανένα δακτυλίδι.
Δεν χρειάζομαι κανένα δακτυλίδι όταν απόψε, εδώ στη πλατεία Μεταμορφώσεως του Μοσχάτου με τιμούν με την παρουσία τους εκατοντάδες συμπολιτών. Δακτυλίδι είσαστε εσείς, το δακτυλίδι της συμμετοχής και της προσφοράς.
Ψιθυρίζεται, επίσης, ότι δεν συμφωνούμε για τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος. Είμαστε οι πρώτοι που το θέσαμε εδώ και δύο χρόνια, συνεπώς κάποιοι παραβιάζουν ανοικτές πόρτες. Σας αναφέρω δήλωσή μου σε συνέντευξη το περσινό φθινόπωρο και σε ανοικτή ομιλία τον επόμενο μήνα.
Διαβάζω το συγκεκριμένο απόσπασμα, αναφερόμενος σε συναδέλφους:
«Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια διαδικασία επιλογής που θα ενώσει και δεν θα διχάσει. Ένα ανοικτό δημοψήφισμα μετά από προγραμματικές συζητήσεις και δεσμεύσεις μεταξύ των υποψηφίων, πιστεύω ότι αποτελεί μία αποδεκτή διαδικασία».
Ήμουνα πάντα εναντίον των μηχανισμών, των παραγοντισμών και των εγωιστικών φιλοδοξιών. Δεν με ενδιαφέρουν οι συσχετισμοί δύναμης και είμαι σκληρός αντίπαλος σε όσους επιχειρούν κτυπήματα κάτω από τη μέση με ανώνυμες καταγγελίες και συκοφαντίες και μάλιστα επί του προσωπικού.
Είναι δειλία και θρασύτητα όταν σχολιάζεις κακόβουλα και κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία.
Όλοι μιλούν εξ ονόματος της κοινωνίας αλλά με αόριστο και πολύ γενικό τρόπο. Είμαστε αυτοί που τολμήσαμε. Είμαστε οι πρώτοι που απευθυνόμαστε στην κοινωνία, σε εσάς εδώ, απόψε. Και αυτή η σημερινή μεγαλειώδης εκδήλωση, επιτρέψτε μου να πω ότι αποτυπώνει και την πιθανή έκβαση οποιασδήποτε δημοκρατικής διαδικασίας επιλεγεί.
Φίλες και φίλοι,
Θα προχωρήσουμε στη συνένωση των δύο Δήμων με τρόπο οργανωμένο. Θα προηγηθούν συναντήσεις μεταξύ των αρμοδίων θεματικών αντιδημάρχων.
Επίσης, συναντήσεις μεταξύ των πρόεδρων των αντίστοιχων νομικών προσώπων στα κοινωνικά, πολιτιστικά και λοιπά θέματα.
Ο στόχος είναι να αποτυπώσουμε από τώρα όλα τα δεδομένα στους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους όπως και να καταγράψουμε αδυναμίες και ανάγκες των δύο Δήμων. Έτσι, μόνο θα διαμορφωθεί το αναγκαίο υλικό με στοιχεία και δεδομένα που είναι απαραίτητα για ένα ολοκληρωμένο και μακρόπνοο σχεδιασμό.
Τόσο ο Δήμος Μοσχάτου όσο και ο Δήμος Ταύρου έχουν τη δική τους ιστορία, τις δικές τους επιτυχίες και κατακτήσεις. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστή η παράδοση, η ιστορική διαδρομή και τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Βασική προϋπόθεση επιτυχίας της συνένωσης είναι η ανάγκη προγραμματικών συγκλίσεων και συστράτευσης διαφορετικών συλλογικοτήτων των δύο τοπικών κοινωνιών. Οι δυνάμεις της αυτοδιοίκησης, οι οργανώσεις, οι φορείς, οι σύλλογοι, τα σωματεία αλλά και ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να υπερβούμε προκαταλήψεις, τοπικισμούς και ηγεμονισμούς ώστε να συμβάλλουμε στον κοινό σκοπό για ένα ισχυρό και σύγχρονο νέο Δήμο.
Για το λόγο αυτό ακριβώς απευθύνω κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις της παράταξης αλλά και σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που αναζητούν ένα πειστικό σχέδιο και ένα αξιόπιστο όραμα για να προχωρήσουν.
Αναφέρθηκα και στην αρχή της ομιλίας μου: Στην ιστορική περίοδο που ζούμε, οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες, οι συμπολιτεύσεις και οι αντιπολιτεύσεις είναι πιο εύκολο από ποτέ, να συμφωνήσουν στις βασικές αρχές, στις ερμηνείες και στους τρόπους αντιμετώπισης των σημαντικών προβλημάτων που μας απασχολούν.
Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονών. Δεν έχουμε χρόνο για άγονους προβληματισμούς.
Οι καθυστερήσεις οδηγούν σε επικίνδυνες ακινησίες.
Φίλες και φίλοι,
- Διαθέτουμε την εμπειρία και τη γνώση,
- Έχουμε το σχέδιο και το όραμα
- παίρνουμε την πρωτοβουλία και αναλαμβάνουμε την ευθύνη για να οδηγήσουμε το νέο Δήμο Μοσχάτου- Ταύρου σε ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο και ανάπτυξη.
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ ονομαστικά στους επτά εκλεκτούς συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μοσχάτου.
Είναι αγαπητοί συνάδελφοι που υπέγραψαν το κείμενο αρχών, μου έκαναν την τιμή να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μου και να συμπαραταχθούν στο μεγάλο κοινό μας στόχο.
Σας τους παρουσιάζω για να σας χαιρετήσουμε όλοι μαζί.
- Ο Χρήστος Καζάλας, Αντιδήμαρχος ΚΕΠ, Δημοτικής Συγκοινωνίας, Αστυνομίας, Πολ. Προστασίας, Γραφείου Ενημέρωσης
- Ο Γιώργος Μενεξής, Αντιδήμαρχος Οικονομικών
- Η Μαρία Λουκή, Πρόεδρος ΚΑΠΗ
- Η Ντένια Λουκάκη, Πρόεδρος Κέντρου Παιδικής Μέριμνας
- Ο Αντώνης Μπούτσης, Πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου
- Η Βασιλική Καραβία, Πρόεδρος Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης
- Ο Παναγιώτης Χατζηαντωνίου, Αντιπρόεδρος Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης
- Παλεύουμε για ένα νέο Δήμο με προτεραιότητα στον πολίτη και στην βιώσιμη ανάπτυξη σας περιοχής
- Για ένα ισχυρό και σύγχρονο Δήμο Μοσχάτου- Ταύρου
Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την αποψινή παρουσία και συμμετοχή σας.
Ξεκινάμε ένα δυνατό και όμορφο αγώνα
Σας καλώ να πορευθούμε όλοι μαζί
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου