Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Από αριστοκρατικό εξοχικό προάστιο... χωράφι (ένα πολύ ωραίο άρθρο για τη παραλία Μοσχάτου από τη Καθημερινή)

Από αριστοκρατικό εξοχικό προάστιο... χωράφι



Η παραλιακή ζώνη του Φαλήρου ήρθε ξαφνικά στο προσκήνιο στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν αποφασίστηκε να φιλοξενήσει δύο μεγάλες ολυμπιακές εγκαταστάσεις: το Tae Kwon Do και το Beach Volley. Μέχρι τότε είχε βουλιάξει στην εγκατάλειψη, με αποτέλεσμα να μη θυμίζει σε τίποτα το αριστοκρατικό εξοχικό προάστιο των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Βοήθησε και το ανθρώπινο χέρι, με γενναίες επιχωματώσεις που εξαφάνισαν τη φυσική παραλία και την κατασκευή της νέας παραλιακής λεωφόρου, που απομόνωσε την έκταση. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 η παραλία του Φαληρικού Ορμου ήταν ένα εγκαταλελειμμένο χωράφι.
Η πρώτη ελπίδα, λοιπόν, δόθηκε προ-ολυμπιακά. Με την αφορμή της χωροθέτησης των δύο γηπέδων ανατέθηκε σε μια μεγάλη ομάδα ειδικών (μια σύμπραξη έντεκα γραφείων μελετών υπό την επωνυμία Φάληρο 21) η μελέτη της ανάπλασης της περιοχής. Τα σχέδια των μελετητών περιελάμβαναν τη βύθιση της λεωφόρου Ποσειδώνος, ώστε να μην κρύβει τη θέα προς τη θάλασσα, τη δημιουργία μεγάλων αντιπλημμυρικών καναλιών, ενός οικολογικού πάρκου, υπαίθριων γηπέδων, περιπάτων, ποδηλατόδρομων. Δυστυχώς, όμως, τα φιλόδοξα σχέδια ατύχησαν διπλά: Αρχικά, όταν μέσα στον προ-ολυμπιακό πανικό για την έγκαιρη ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων αναβλήθηκε για μετά τους Αγώνες η ανάπλαση. Στη συνέχεια, όταν η υπόσχεση δημιουργίας οικολογικού πάρκου μεταφράστηκε... στη φύτευση μερικών δενδρυλλίων, τα οποία και ξεράθηκαν περίπου δύο μήνες μετά τους Αγώνες. Και παρότι η μετα-ολυμπιακή χρήση του Φαληρικού Ορμου είχε οριστεί επακριβώς με νόμο (ν. 3342/05, άρθρο 22), καμία ρύθμιση δεν επέβαλε στην εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» την υλοποίηση των όσων προβλέπονταν. Και έτσι η έκταση αφέθηκε και σταδιακά μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο και χώρο φιλοξενίας αυτοσχέδιων καταυλισμών αθίγγανων.
Στις αρχές του 2006, το θέμα ανακινήθηκε και πάλι. Η «Ολυμπιακά Ακίνητα» ξεκίνησε διαβουλεύσεις με τον Δήμο Μοσχάτου, προκειμένου να βρεθεί λύση, χωρίς όμως επιτυχία. Τελικά το 2007 αποφασίστηκε να επικαιροποιηθεί η μελέτη ανάπλασης, ωστόσο τα σχέδια παρέμειναν στο συρτάρι...

Πηγή : Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...