"Κρίση και Νέοι!"
Μπήκαμε στο 2012
και η κατάσταση της χώρας είναι πολύ δύσκολη. Η ποιότητα της ζωής των
πολιτών χειροτερεύει και επικρατεί απαισιοδοξία και μεγάλη ανασφάλεια. Η
ανεργία έχει εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα για την χώρα ποσοστά,πλέον οι
άνεργοι ξεπερνούν κατά πολύ το 1.000.000. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό
το γεγονός της “εκτόξευσης” των ποσοστών της ανεργίας στα μεγάλα αστικά
κέντρα (π.χ. Λεκανοπέδιο Αττικής), με όλες τις παρενέργειες που αυτό
έχει (νεόπτωχοι, άστεγοι, αύξηση αριθμού αυτοκτονιών).
Ηλικιακά, “πρωταθλητές” στην
ανεργία (βάση έρευνας ΑΠΕ-ΜΠΕ) είναι οι νέοι 15- 24 ετών (45,5% τον
Οκτώβριο 2011 από 34,6% τον Οκτώβριο 2010). Ακολουθούν οι ηλικίες 25- 34
ετών (25,3% από 18,3%), 35- 44 ετών (14,4% από 11,5%) και 45- 54 ετών
(13,1% από 9,3%). Πλέον ένας στους 2 νέους είναι άνεργος καταλαβαίνουμε
λοιπόν ότι οι νέοι είναι τα θύματα της ανεργίας αλλά και της κρίσης
γενικότερα. Αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από την οικονομική κρίση
είναι οι νέοι άνθρωποι, ηλικίας 15- 29 ετών. Η εργασιακή, λοιπόν,
ανασφάλεια σε συνδυασμό με την ακρίβεια έχουν ως συνέπεια να κρατούν όλο
και περισσότερους νέους στο πατρικό τους σπίτι. Κι ενώ για κάποιους το
επόμενο βήμα της ανεξαρτησίας φαντάζει μακρινό όνειρο, κάποιοι άλλοι το
τόλμησαν αλλά τα ακριβά ενοίκια, οι λογαριασμοί και οι χαμηλοί μισθοί
τους ανάγκασαν να το ξανασκεφτούν και να γυρίσουν στη σιγουριά της
οικογενειακής εστίας.
Επίσης, βλέπουμε την πατρίδα μας να χάνει το πιο πολύτιμο και παραγωγικό της κομμάτι• τους νέους της, οι οποίοι ως άριστα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλες χώρες και θα διαπρέπουν. Οι αριθμοί των νέων που μεταναστεύουν έχουν φτάσει σε επίπεδα που θυμίζουν άλλες εποχές.
Οι νέοι λοιπόν πληρώνουν τις αμαρτίες παλιότερων γενιών , των πολιτικών που διακυβέρνησαν το κράτος (όλων των εξουσιών) και που κατάφεραν μετά από τόσα προγράμματα στήριξης από την Ευρώπη να μην έχουμε καταφέρει να παράγουμε ούτε .. ποτήρια, πληρώνουν επίσης το πελατειακό – κομματικό κράτος και το ρουσφέτι όπου η λέξη αξιοκρατία πολλές φορές είναι άγνωστη και φυσικά το σπάταλο κράτος (νοσοκομεία Δήμοι, Δημόσιες Υπηρεσίες κτ) . Θυμάμαι χαρακτηριστικά στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου μας με θέμα τον Προϋπολογισμό 2011 ότι υπήρχε κονδύλι 7.500ευρώ για προμήθεια στολών προσωπικού Δημοτικής Αστυνομίας, αν δεν κάνω λάθος απασχολούνται 3 άτομα άρα 2500 ευρώ άνα άτομο για στολές!!
Σε όλα αυτά προτείνουν λύσεις και θέλουνε να τους εμπιστευτούμε οι ίδιοι που μας οδήγησαν εδώ . Οι αντιδράσεις πολλών εργαζομένων οι οποίοι βάναυσα έχουν ‘κτυπηθεί’ από εργοδότες φιμώνεται προκλητικά (βλέπε περιπτώσεις ALTER, Χαλυβουργικής και πολλών άλλων) Πέρα από την οικονομική κρίση βλέπουμε και μια κρίση αξιών όπου πολλοί εκμεταλλεύονται την ανάγκη συμπολιτών μας με σκοπό το κέρδος. Για την ανασφάλιστη εργασία δεν μιλάμε καν.
Τι χρειάζεται όμως τώρα; Χρειάζεται Αλληλεγγύη και οργάνωση των εργαζομένων , Αλλαγή πολιτικής σε θέματα ανάπτυξης , περιορισμός γραφειοκρατίας, σταθερό φορολογικό σύστημα και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Πολλά από αυτά φαντάζουν δύσκολα και εύκολα στα λόγια και επειδή οι πολίτες δεν ασκούμε Κεντρική Διοίκηση μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα απλά π.χ. από τον Δήμο μας. Είναι εμφανής η τραγική κατάσταση της αγοράς της πόλης μας και δυστυχώς έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού. Ο Δήμος εκτός από κάποιες κινήσεις για το θεαθήναι είναι απών. Χρειαζόμαστε λοιπόν πράξεις και όχι μόνο λόγια.
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειάζεται συστράτευση φορέων για να αντεπεξέλθουμε της κατάστασης.
Ο Δήμος θα μπορούσε σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και τους επαγγελματίες Μοσχάτου-Ταύρου να δημιουργήσει μια ειδική υπηρεσία στο Δήμο όπου θα κάλυπτε τις εργατικές ανάγκες των επαγγελματιών με νέους και όχι μόνο, από την πόλη μας, δημιουργώντας κάποιες συνθήκες για να παραμένουν οι νέοι στον τόπο τους για εργασία και συγχρόνως το χρήμα τους να κινείται στην πόλη στηρίζοντας και άλλους κλάδους της αγοράς. Επίσης χρήσιμη θα ήταν μια εκπτωτική κάρτα για ευπαθείς ομάδες όπου θα συμμετείχαν μαγαζιά. Παλιότερα μια τέτοια πρωτοβουλία είχε γίνει από το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Μοσχάτου για τους νέους της πόλης με αρκετή επιτυχία αλλά ο Δήμος δεν το αγκάλιασε και εγκαταλείφθηκε.
Είναι φανερό ότι χρειάζονται πλέον πρωτοβουλίες, χωρίς αυτές .ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα. σε λίγο καιρό θα χρειάζεται και άλλος χώρος να καλύπτει τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου που πρόσφατα εγκαινιάστηκε στην πόλη μας.
Πολύδωρος Πατσουράκης
Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων Μοσχάτου - επαγγελματίας
Πηγή: MoschatoDaily.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου