Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Απάντηση στο όραμα Ντερέκα

Κύριε πρόεδρε,
Διάβασα τη πρόταση σας για ημιπεζοδρόμηση της Λεωφόρου Μακρυγιάννη, επίσης είδα ότι η πρότασή σας έτυχε μεγάλης αποδοχής από πολλούς και εισπράξετε τα εύσημα. 
Θα σας συγχαρώ και εγώ με τη σειρά μου, όμως μόνο ως προς ένα μέρος της πρότασης σας. Θα σας συγχαρώ γιατί έχετε όραμα για τη πόλη και πιστεύω ότι η πρόταση σας έγινε από αγνά αισθήματα. Πράγματι ζούμε σε ένα δήμο, όπου η εξουσία δεν έχει κανένα όραμα και έχει χάσει κάθε διάθεση για δημιουργία, αρκούμενη μόνο σε ένα ρόλο τυπικής διαχείρησης.  
Θα διαφωνήσω όμως κατηγορηματικά μαζί σας όσων αφορά την ίδια την ουσία της πρότασης σας. Αφ' ενός έχετε αναγνωρίσει τα πραγματικά προβλήματα της Λεωφόρου Μακρυγιάννη, αφ' ετέρου δεν προτείνετε τίποτα το ουσιώδες για την επίλυσή τους. 

  • Μας λέτε για κατάληψη του μεγαλύτερου πλάτους των πεζοδρομίων με εμπορικά εκθέματα, διαφημιστικά stands, τραπεζοκαθίσματα... εμφανίζουν μια εικόνα τριτοκοσμική. 
  • Επισημένετε ότι είναι αδιανόητο... να αφήνεται κατ’ ουσία μια λωρίδα πλάτους 50 εκατ. για το διερχόμενο καροτσάκι της μητέρας ή του συμπολίτη μας ΑΜΕΑ
  • Τονίζετε πως πολλοί ασυνείδητοι να παρκάρουν στις διασταυρώσεις και να προκαλούν τους πολίτες  
  • Και ότι τα εγκατεστημένα περίπτερα επί των πεζοδρομίων έχουν άναρχη και κακή τοποθέτηση και απαιτείται... η μετεγκατάστασή τους.
  • Ενώ οι κάδοι απορριμάτων χάσκουν ορθάνοιχτοι, ευωδιάζοντας τους διερχόμενους πολίτες.
  • Καταλήγωντας πως δεν πρέπει να είμαστε και πολύ υπερήφανοι για την σημερινή όψη αλλά και την χρήση του εμπορικότατου δρόμου του Μοσχάτου. 
Θα επαναλάβω ότι έχετε αναγνωρίσει τα πραγματικά προβλήματα της Λεωφόρου Μακρυγιάννη και δεν πιστεύω να βρεθεί λογικός άνθρωπος να διαφωνήσει μαζί σας. Με κάνει όμως να αναρωτιέμαι πως θα επιλυθούν όλα αυτά με την ημιπεζοδρόμηση της λεωφόρου; 
  • Για τη κατάληψη του δημόσιου χώρου δεν μπορεί πολύ απλά ο Δήμος να επιβάλει μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας τη συμμόρφωση των κακών επιχειρηματιών που καταλαμβάνουν παράνομα το πεζοδρόμιο; 
  • Για το παράνομο παρκάρισμα δεν μπορεί η Δημοτική Αστυνομία σε συνεργασία με τη Τροχαία να επιβάλει πρόστιμο σε όσους παρκάρουν παράνομα και επικίνδυνα;
  • Για τους κάδους ανακύκλωσης δεν μπορεί ο Δήμος να τους αντικαταστήσει ή να τους πλύνει για να μην βρωμάνε;
Με την ημιπεζοδρόμηση τι ακριβώς θα πετύχουμε αν ταυτόχρονα δεν μπορούμε να επιβάλλουμε τη νομιμότητα και το αυτονόητο; 
Θα επιτρέψουμε στο κάθε επιτήδειο να καταλάβει μεγαλύτερο μέρος του πεζοδρομίου με τραπεζοκαθίσματα, διαφημιστικά και προϊόντα και θα δημιουργήσουμε πρόβλημα στη στάθμευση των παρακείμενων γειτονιών αφού οι μόνιμοι κάτοικοι της λεωφόρου θα αναγκαστούν να σταθμεύσουν τα αυτοκινητά εκεί.
Αν θέλετε να είμαστε περήφανοι για την εικόνα του κέντρου της πόλης τότε πρέπει να παλέψετε να κάνει ο Δήμος τα αυτονόητα! Να εκτελέσει την αποστολή του, χωρίς ημίμετρα και αν χρειαστεί ας γίνει δυσάρεστος και σε μερικούς επιχειρηματίες
Το όφελος που θα έχουμε όλοι μας στο τέλος θα είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλο πρόσκαιρο κέρδος. Κάντε απλώς το αυτονόητο!

Γ.Μ. Παπανικολάου
Ένας κάτοικος του Μοσχάτου.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...