Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Μέσα στο εργοτάξιο του ΗΣΑΠ

Ο λόγος που καθυστερεί η ολοκλήρωση της γραμμής του ΗΣΑΠ στο Μοσχάτο δεν είναι άλλος από τον Καλλικράτη! Βέβαια δεν πρόκειται για τη Συνένωση των Δήμων αλλά για τον αρχαίο Αθηναίο, που ευθύνεται για μερικά από τα πιο σπουδαία οικοδομήματα της Αρχαίας Αθήνας, όπως τα Μακρά Τείχη. Μέρος των Μακρών Τειχών βρήκαν και τα συνεργεία του ΗΣΑΠ κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή νέων γραμμών στη διαδρομή του Μοσχάτου. Όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις οι εργασίες σταμάτησαν για να κάνει μελέτη η αρχαιολογική υπηρεσία πριν αφεθούν και πάλι στην ησυχία τους τα αρχαία. Όπως διακρίνεται στη φωτογραφία μέσα από το εργοτάξιο τα τείχη διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση.
Η ανακάλυψη έφερε και γκρίνιες όπως συνηθίζεται από τα αρχαία χρόνια στους Έλληνες, για το τι θα γίνει με τα ευρήματα. Κάποιοι "ανήσυχοι" με την αρχαία κληρονομιά συμπολίτες μας διαμαρτυρήθηκαν, γιατί θα θαφτούν ξανά τα αρχαία - θέση που την υιοθέτησε και το ΒΗΜΑ..! Τι θα έπρεπε να γίνει δηλαδή; Να σταματάει η γραμμή πριν το Μοσχάτο; Η να φτιαχτεί καμιά γέφυρα, που θα περνά από πάνω τους; Και οι δυο αυτές επιλογές είναι ευτυχώς ανέφικτες για διάφορους λόγους. Ευτυχώς και για τα αρχαία και για την πόλη μας περισσότερο η λύση δίνεται από τον ίδιο τον ΗΣΑΠ. Ο ΗΣΑΠ λοιπόν σε συνεννόηση με το Δήμο θα διαμορφώσει μια πλατεία με πλαστικό δάπεδο στα σημεία παράλληλα των γραμμών έτσι ώστε να είναι ορατά τα αρχαία τείχη από τους περαστικούς. Αν γίνει αυτή η διαμόρφωση όπως έχει προταθεί, τότε μιλάμε για μια πολύ σημαντική αισθητική παρέμβαση σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης μας.

**Αντί να κάνει έργα ο Δήμος μας, κάνει ο υποψήφιος Δήμαρχος...!

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τι θα γινει επιτελους με αυτα τα αρχαια? Μια πετρα σηκωνεις και βρισκεις αρχαια...βαρεθηκα πια!

Γιώργος Μαρίνος Παπανικολάου είπε...

Kαι όπως φαίνεται στη φωτογραφία τα Μακρά τείχη συνεχίζουν κάτω από την οδό Θεσσαλονίκης. Μια πολύ καλή ιδέα θα ήταν να εκμεταλευτούμε την κληρονομιά αυτή φτιάχνοντας ένα περίπατο παράλληλα των γραμμών και των τειχών. Να έχουμε να λέμε ότι το Μοσχάτο έχει και δυο μνημεία! Στη συνέχεια μήπως να σκεφτούμε τι πρέπει να γίνει με τα αρχαία που βρέθηκαν στη πόλη μας και που υπάρχουν σε διάφορα μουσεία; Ας το έπεξεργαστούμε λίγο όλοι μας.. :)

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στο γραφείο τύπου του Σπανάκη. Την φωτογραφία του ξεχάσατε να βάλετε. Μόνο που επειδή οι μέρες του στον ΗΣΑΠ είναι μετρημένες, πρέπει να βρείτε καινούργια ενασχόληση, γιατί δεν νομίζω ότι όταν φύγει θα συνεχίσετε να εκθειάζετε τα "έργα" του ΗΣΑΠ. Τότε θα ανακαλύψετε καθυστερήσεις στην επαναλειτουργία του σταθμού και θα επανέλθει η αρχαιολογική σας συνείδηση.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα το λες σωστά!"...να εκμεταλευτούμε την κληρονομιά αυτή φτιάχνοντας ένα περίπατο παράλληλα των γραμμών και των τειχών" και όχι ότι είναι παράλογη η ιδέα της ανάδειξης.Κανείς δεν λέει να κοπούν οι γραμμές αλλά τρόποι υπάρχουν.
Π.χ να μετακινηθούν τα ίδια τα αρχαία λίγο πιο δίπλα, παράλληλα με τις γραμμές. Είναι συχνό το έργο της μετακίνησης αρχαίων. Απλώς λόγω στενότητας της οικονομικής...
Είναι πάντως σημαντικό να υπάρχουν αρχαία στις γειτονιές των δήμων και όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας.
Δίνει στον τόπο σου μια ταυτότητα και στον δημότη την αίσθηση της συνέχειας της ιστορίας. Δυστυχώς η αντιμετώπιση μας προς τα αρχαία δεν ήταν η ανάλογη. Δεν έχουμε κατορθώσει τόσα χρόνια ούτε μια επιγραφή να βάλουμε εκεί που είναι ορατά (δίπλα στις γραμμές)

Γιώργος Μαρίνος Παπανικολάου είπε...

Είμαστε το γραφείο τύπου του Σπανάκη, οι εγκάθετοι του Ευθυμίου, τα βαφτιστήρια του Παπαντώνη, το παρακράτος του Ντερέκα!

Ε ρε πλάκες!

Γιώργος Μαρίνος Παπανικολάου είπε...

Ε καλά δεν είπα ότι είναι παράλογη η ιδέα της ανάδειξης! Το post καυτηριάζει τις παράλογες αντιδράσεις.

Αν βγαίνει λάθος συμπέρασμα συγχωρέστε με, γιατί το έγραψα στα γρήγορα χωρίς να το διαβάσω ξανά και ξανά..

Ανώνυμος είπε...

Plaka mou kanete? Ti 8a ginei epitelous me olous tous apolitistous?Safws kai 8a prepei na stamatisoun oi ergasies kai adiafori m'afinoun oi dyskoleies pou antimetopizete suntopites.Aparadekto...kata ta alla sas enoxloun oi ksenoi.Me auti ti sumperifora ksenoi ston topo sas eisaste eseis pou enoxleiste otan anakaliptonte arxaia.Kataptistoi eiste...kalimera sas.

Ανώνυμος είπε...

o υποψιφιος το εχει δει λιγο το εργακι του !! ηρεμιστε λιγο μην ριχνετε μπιχτεσ τοσα χρονια δημαρχος τωρα σας επιασε η προκοπη να τον ριξετε εισται αχαριστοι,ετσι δε θα σας ψηφησει κανενας,με αυτη την εικονα εγω δεν αλλαζω γνωμη αν θελετε να βγειτε ξυπνηστε τωρα (ΔΙΠΡΟΣΩΠΟΙ) AS B5+*+

Γιώργος Μαρίνος Παπανικολάου είπε...

Προσωπική μου άποψη είναι ότι τα τελευταία 8 χρόνια δεν είδαμε τίποτα από τη δημοτική αρχή.. Όποιος απαξιώσει συνολικά το έργο του Δημάρχου Παπαντώνη μάλλον θα έχει μικρή μνήμη, αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι αυτές τις δυο τετραετίες, πληθαίνουν οι φωνές που συμφωνούν με την άποψη ότι δεν προσφέρει κάτι στη πόλη μας. Προφανώς και παρέμεινε μέχρι τώρα γιατί δεν υπήρχε εναλλακτική. Αυτή τη φορά όμως και ο Σπανάκης έχει κάνει πολύ καλή προετοιμασία και οι Ευθυμίου-Ντερέκας που είναι βέβαια η παρούσα δημοτική αρχή κατεβαίνουν δυνατά με προσωπική παρουσία. Σίγουρα φέτος το Μοσχάτο θα αλλάξει σελίδα, ας είναι για καλό.

Ανώνυμος είπε...

ας φτιάξει η δημοτική αρχή πρώτα εκείνη την γωνία στην οδό κοραή & αργοστολίου που εδώ κ 20 χρόνια μαζεύει νερά,όπωσ κ στο γήπεδο που δεν μπορούμε να περάσουμε όταν βρέχει κ ας αφήσουμε τα αρχαία στην μοίρα τους.τόσα χρόνια δεν ξεθάφτηκαν με τόσα έργα που εχουν κάνει,τώρα τα βρήκαν....κ σιγά μην τα μεταφέρουν...το καλύτερο θα ήταν να κάνουν γέφυρα...αλλού πώς έχουν κάνει;δηλαδή το κονδύλι για την μεταφορά θα είναι μικρότερο από αυτό της γέφυρας;;;;!!!!ΕΛΛΑΔΑ 2010.....Ο ΜΟΣΧΑΤΙΏΤΗΣ

Unknown είπε...

Paidia to vasiko einai opoios kai na vgei mhn trwei lefta kai mhn upova8misei ton dhmo mas apo mizes. 8elw na sunexisw na vlepw adeious tous kadous skoupidiwn epishs na vlepw ton dhmo na exei ena tameio pou dn xreokopei kai dn kanei spatales kai na parameinei ws exei giati dn 8elw to mosxato na ginei san ton peiraia/kalli8ea. Auta 8elw na pw

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...