Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

22o Καρναβάλι

Εικοσιδύο χρόνια κλείνει το Καρναβάλι φέτος, και καλώς ή κακώς, ανάλογα από ποια πλευρά το εξετάζει κανείς η παράδοση συνεχίζεται. Το Καρναβάλι γνώρισε το Μοσχάτο στην υπόλοιπη Αθήνα και κατά προέκταση στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου και αναμένεται να κορυφωθούν όπως πάντα με την μεγάλη παρέλαση τη Κυριακή 22 Φεβρουαρίου. Το Καρναβάλι αποτελεί θεσμό και όπως με κάθε θεσμό θα ακουστούν γκρίνιες για έξοδα, για σκουπίδια, για λιγότερη ασφάλεια αυτές τις μέρες, από την άλλη θα προβληθεί το Καρναβάλι ως αυτοσκοπός και μέγιστο αυτοδιοικητικό επίτευγμα κάποιων, τα συνηθισμένα δηλαδή, όσοι δουλεύουμε και δεν πάμε σχολείο ή κινούμαστε για δουλειά ή ζούμε στη Μακρυγιάννη δεν θα πάρουμε πρέφα για το πότε έφτασε η "Μεγάλη Παρέλαση", το έπαθλο του κυνηγιού του χαμένου θησαυρού παραμένει το ίδιο, γιαυτό θα ακούσεις Μοσχατιώτες να παίρνουν μέρος στο κυνήγι του Ρέντη και εμείς θα μένουμε με την ατάκα του τύπου "Όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες... (Όταν εμείς είχαμε κυνήγι θησαυρού..)".
Από την άλλη το πιο πιθανό είναι να δούμε για άλλη μια φορά τις "συμβασιούχους" βραζιλιάνες να προσπαθούν να μας ξεσηκώσουν με τα εξωτικά λικνίσματα τους (Και αυτές σε εμάς οφείλουν, το ότι έγιναν γνωστές και τις καλούν μέχρι και στην Ξάνθη, γιαυτό πρέπει να μας κάνουν την τιμή να έρχονται χωρίς πληρωμή! Καλά...), τα παιδάκια των σχολείων να χορεύουν σύμφωνα με τις υποδείξεις του σκηνοθέτη της ΕΤ1, στην κερκίδα των επισήμων θα δούμε διάφορους πολιτικούς της κεντρικής πολιτικής σκηνής που μας θυμούνται μόνο σε γιορτές και πανηγύρια και μπόλικο χαρτοπόλεμο.
Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος έχει χάσει το κέφι του. Το Καρναβάλι κούρασε και κουράστηκε. Μπορεί να φταίνε τα άσχημα οικονομικά του Δήμου, μπορεί να φταίει η έλλειψη ιδεών, μπορεί να φταίω εγώ, εσύ, ο γείτονας, ο κάθε Μοσχατιώτης που έχασε τον αυθορμητισμό του και το κέφι για το Καρναβάλι. Ίσως πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος ανάμεσα στους φορείς και τους δημότες για το μέλλον του θεσμού. Να ανοίξει ένας διάλογος που θα μπορούσε να ξεκινήσει το Το.Συ.Ν. μας για παράδειγμα(Είναι πρόταση).
Καλές Απόκριες!

υ.γ. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι το Zougla.gr αναφέρει ότι θα έχει άμεση σύνδεση με τις εκδηλώσεις σύμφωνα με το σχετικό σύνδεσμο :
http://www.zougla.gr/news.php?id=23201

Όσον αφορά τους πολέμιους του θεσμού ενδιαφέροντα σχόλια και γνώμες μπορούμε να βρούμε στην προκύρηξη της Μεσοποταμίας:
http://www.mesopotamia.gr/karnavali.htm#1

Η ανακοίνωση του Δήμου βρίσκεται εδώ:
http://www.dimosmoschatou.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=327&Itemid=425

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...