Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Το τίμημα της ανωνυμίας για το Moschato-Live

Το τελευταίο καιρό διαδραματίζεται στο ιντερνετικό Μοσχάτο μας μια κόντρα μεταξύ των ανθρώπων των διάφορων υποψηφίων και συγκεκριμένα μεταξύ των υποψηφίων που προέρχονται από τη παράταξη του απερχόμενου δημάρχου.

Από τη μια είναι λογικό καθώς θα πρέπει να ρυθμιστεί η διαδοχή, από την άλλη ο τρόπος που γίνεται είναι τόσο άκομψος που φέρνει σε δύσκολη θέση τους απλούς ψηφοφόρους του ενός ή του άλλου διεκδικητή.
Μπορεί να ήταν και να είναι πάγια τακτική σε τέτοιες αντιπαραθέσεις η επίθεση στο πρόσωπο του υποψηφίου, στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε μια μοναδική πρωτοτυπία, το να επιτίθενται στους υποστηρικτές του! Όλες οι αναφορές γίνονται με ονοματεπώνυμο, φωτογραφίζοντας τους "στόχους".
Και εδώ γίνεται το πρώτο φάουλ! Αν οι "στόχοι" ήταν δημοτικοί σύμβουλοι για παράδειγμα, να λέγαμε εντάξει -όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο θα δεχτείς και κριτική- αλλά όταν είσαι απλός πολίτης είναι απαράδεκτο να κατηγόρησε δίκαια ή όχι από μια ανώνυμη καταχώρηση σε ένα blog!


Η ανωνυμία επικρίνεται


Η αντίδραση ενός από τους θιγόμενους ήταν άμεση και με παρέμβασή του στο blog Moschato-Live, κατηγόρησε τους επικριτές του, ότι τον στοχοποιούν για την επιλογή του στον υποψήφιο που διεκδικεί το κόσμο του ΠΑΣΟΚ στο Μοσχάτο. Κατηγορεί επίσης το blog ότι χρησιμοποιεί την ανωνυμία για να εξυπηρετήσει συμφέροντα.
Από την άλλη όσοι έχουν παρακολουθήσει τους διαλόγους-αντιπαραθέσεις στα σχόλια των αναρτήσεων θα διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι γράφουν ανώνυμα. Η χρήση της ανωνυμίας του blog έχει ενοχλήσει και άλλους Μοσχατιώτες που ζητώντας χαρακτηριστικά να γράφονται όσα γράφονται επώνυμα "γιατί το Μοσχάτο είναι μικρό και όλοι γνωριζόμαστε" έλαβαν την απάντηση ότι αφού μπορεί να γράφει κάποιος ανώνυμα γιατι να μην το κάνει;


Νομικές προεκτάσεις


Πέρα από τη ηθική πλευρά του ζητήματος προκύπτουν και ζητήματα νομικά. Αν για παράδειγμα κάποιος θιγεί και κινηθεί δικαστικά εναντίον του συγκεκριμένου blog οι διαχειριστές του μπορούν εύκολα να βρεθούν αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη βάσει του νόμου για την ελευθερία έκφρασης του τύπου (βλ. ανάλογες περιπτώσεις για το TVXS.gr του Κούλογλου). Σύμφωνα και με τους όρους χρήσης, επίσης της υπηρεσίας Blogger της Google, που φιλοξενεί το blog αυτό, νομική ευθύνη για όσα γράφονται έχει ή έχουν οι διαχειριστές του blog! Ακόμα και αν κάποιος γράψει επώνυμα ένα σχόλιο σε μια ανάρτηση όπου θα κατηγορεί ότι ο τάδε ή ο δείνα είναι κλέφτης, την ευθύνη για τη δημοσίευση τη φέρει ο διαχειριστής του blog και όχι ο αναγνώστης που άφησε το σχόλιο, αφού ο διαχειριστής μπορεί να κάνει χρήση των moderation rights που έχει, τα οποία του επιτρέπουν τον μετριασμό σχολίων πριν από τη δημοσίευση τους.


Συνοψίζοντας θα ήθελα να πω στους συνάδελφους bloggers του Moschato-Live να διαβάσουν προσεκτικά, ειδικά το σημείο με τις νομικές προεκτάσεις καθώς και να ψάξουν στο ιντερνέτ σχετικά με αυτές. Μια πολύ καλή πηγή πληροφόρησης είναι το blog του Elawyer, ενός έγκριτου δικηγόρου που έχει ασχοληθεί πολλές φορές με θέματα ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο.


Τέλος σαν συμβουλή σας λέω ρε παιδιά κρατάτε μια πισινή, γιατί σας την φυλάνε αρκετοί.


Γιώργος Μαρίνος Παπανικολάου
moschato.blogspot.com






1 σχόλιο:

Γιώργος Μαρίνος Παπανικολάου είπε...

Και επειδή με ρώτησε ένας φίλος-αναγνώστης, και βέβαια έστειλα στο Moschato-Live το κείμενο αυτό να το διαβάσουν.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...