Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Διώξεις για το περιβαλλοντικό έγκλημα του Κηφισού

Στο εδώλιο τρεις υπάλληλοι του Υποδομών

Γιωργος Λιαλιος

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθούν αύριο τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Υποδομών, κατηγορούμενοι ότι δεν μερίμνησαν για την υλοποίηση των περιβαλλοντικών μέτρων στα τελευταία χιλιόμετρα του Κηφισού. Ο εισαγγελέας παρενέβη στην υπόθεση έπειτα από καταγγελίες κατοίκων του Μοσχάτου και του Φαλήρου, που με την «ολυμπιακή» προέκταση της Λ. Κηφισού έως τη θάλασσα είδαν τη ζωή τους και την περιουσία τους να υποβαθμίζονται από τον θόρυβο και τους ρύπους.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι υπηρεσίες του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ «δεν επιμελήθηκαν την αναδιευθέτηση του Κηφισού ποταμού, δεν φρόντισαν ώστε να συντελεσθούν έργα φύτευσης, τα στάσιμα νερά που δημιουργούνται κυρίως την ξηρά περίοδο στο προς την εκβολή της κοίτης τμήμα να ανανεώνονται με σχετικές αντλήσεις και να αερίζονται μέσω φυσητήρων και κατάλληλων διαχυτήρων και τέλος, δεν φρόντισαν στις περιοχές κατοικίας απ’ όπου διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος και κυρίως στις περιοχές Ρέντη, Μοσχάτου, Ν. Φαλήρου να τοποθετηθούν ενδεδειγμένα ηχοπετάσματα». Η υπόθεση θα εκδικαστεί αύριο στο Πρωτοδικείο Πειραιά.
Την υπόθεση ανακίνησαν δύο σύλλογοι της περιοχής (Κίνηση Πολιτών «Η Μεσοποταμία» και Μορφωτικός - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέου Φαλήρου). «Σκοπός μας δεν είναι να διωχθούν οι υπάλληλοι, αλλά να ολοκληρωθούν τα έργα που προέβλεπε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου», σχολιάζει στην «Κ» ο κ. Ρουσέτος Λειβαδάρος, μέλος του συλλόγου «Η Μεσοποταμία».
Η υλοποίηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση και έπειτα από πιέσεις των κατοίκων το 2009. Ορισμένα από τα έργα, όμως, έχουν «παγώσει»! Οπως προκύπτει από στοιχεία του υπ. Υποδομών, σήμερα έχουν τοποθετηθεί τα μισά ηχοπετάσματα στη Λ. Κηφισού, όμως ο ανάδοχος έκανε διακοπή εργασιών καθώς έχει πληρωθεί μόλις το ένα πέμπτο των συμφωνηθέντων (το έργο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί σε δύο μήνες). Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες αναδιευθέτησης του ποταμού και καθαρισμού της κοίτης (ολοκλήρωση τον Σεπτέμβριο του 2011), καθώς και μελέτη για να ενισχυθεί η αντιπλημμυρική του ικανότητα.

Πηγή: kathimerini.gr

Όταν λοιπόν η δημοτική αρχή κοιμάται τόσα χρόνια, δράση αναλαμβάνουν οι πολίτες! Συγχαρητήρια στη Μεσοποταμία για τη προσπαθειά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...