Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Ομάδα εθελοντών με έδρα το Μοσχάτο

Πρόσφατα ανακάλυψα μέσω ίντερνετ την ύπαρξη και δράση μιας εθελοντικής ομάδας με έδρα το Μοσχάτο. Πρόκειται για την Εθελοντική Ομάδα Τηλεπικοινωνιών και Διάσωσης ή αλλιώς RSF Hellas «Ράδιο Επικοινωνίες Χωρίς Σύνορα».
Οι εθελοντές της οργάνωσης προσφέρουν υπηρεσίες υποστήριξης τηλεπικοινωνιών, διάσωσης και ψυχολογικής υποστήριξης σε όποιο σημείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού χρειαστεί. Και επειδή αξίζει να γνωρίζουμε τέτοιους ανθρώπους και το έργο τους, πόσο μάλιστα όταν μένουν δίπλα μας, τους ζήτησα να μου στείλουν κάποια παρουσίαση της RFS Hellas με τη δράση τους. Παρακάτω σας δημοσιεύω το κείμενο της παρουσίασης που έστειλαν στο Ζούμε Μοσχάτο:





 
RSF Hellas
Εθελοντική Ομάδα Τηλεπικοινωνιών και Διάσωσης
Έδρα: Μοσχάτο
Τηλέφωνο Επικοινωνίας 697 26 11 087

Η RSF Hellas είναι ομάδα συνεργάτης της Γαλλικής RSF (Radio Sans Frontieres) «Ράδιο Επικοινωνίες Χωρίς Σύνορα».


 Η Ίδρυση της RSF Hellas:
Η ιδέα της RSF Hellas πρωτοξεκίνησε το 2007, αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, από μία ομάδα εθελοντών οι οποίοι διαπίστωσαν τις “αδυναμίες” των ομάδων στις οποίες ανήκαν.
Οι Σκοποί της RSF Hellas:

  • H δραστηριοποίηση στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, σε επίπεδο πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.
  • Η παροχή πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, Εντός και εκτός Ελληνικής επικρατείας.Η ανάπτυξη ομάδων για έρευνα και διάσωση Εντός και εκτός Ελληνικής επικρατείας.
  • Η παροχή Τηλεπικοινωνιακής Υποστήριξης σε άλλες εθελοντικές ομάδες ή εθελοντικούς Οργανισμούς σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών ή σε περιπτώσεις ανθρωπιστικής Βοήθειας, Εντός και εκτός Ελληνικής επικρατείας.
  • Η παροχή Τηλεπικοινωνιακής Υποστήριξης σε κρατικούς φορείς Ελληνικούς ή Ευρωπαϊκούς, Εντός και εκτός Ελληνικής επικρατείας σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών ή σε περιπτώσεις ανθρωπιστικής Βοήθειας.
  • Η ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης.
  • Η προώθηση του Εθελοντισμού.
  • Η ανάπτυξη και διάδοση του Ραδιοερασιτεχνισμού.
  • Η Τηλεπικοινωνιακή κάλυψη εκδηλώσεων.
  • Η κάλυψη εκδηλώσεων με ομάδα πρώτων Βοηθειών.
  • Η Διοικητική μέριμνα - υποστήριξη άλλων εθελοντικών ομάδων ή εθελοντικών Οργανισμών σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών ή σε περιπτώσεις ανθρωπιστικής Βοήθειας, Εντός και εκτός Ελληνικής επικρατείας.
  • Η παροχή ανθρωπιστικής Βοήθειας μετά από μεγάλη φυσική καταστροφή ή στα πλαίσια υποστήριξης κοινωνικά ευπαθών ομάδων με προτεραιότητα τα παιδιά και την οικογένεια.
  • Η παροχή Ψυχολογικής υποστήριξης μετά από μεγάλη φυσική καταστροφή ή στα πλαίσια υποστήριξης κοινωνικά ευπαθών ομάδων με προτεραιότητα τα παιδιά και την οικογένεια.
  • Η παροχή βοήθειας κατά την διάρκεια της διαδικασίας Ambert Alert (σύστημα έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης αρχών και πολιτών σε περιπτώσεις εξαφανίσεων και απαγωγών παιδιών).
  • Η ενεργή συμπαράσταση του Συλλόγου σε κάθε προσπάθεια που γίνεται από άλλο με τους αυτούς ή παρόμοιους σκοπούς φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό. Έχει ήδη υποστηρίξει άσκηση σεισμού που πραγματοποιήθηκε στο Μαρόκο το 2008.
Οι Άνθρωποι της RSF Hellas:
  • Τα μέλη της RSF Hellas είναι Εθελοντές, ενεργοί πολίτες που θέλουν να μεταφέρουν μέσα από την δραστηριοποίηση τους στον εθελοντισμό, την ουσία της κοινωνικής προσφοράς.
  • Μέλη της RSF Hellas προέρχονται από το εθελοντικό κίνημα ή ξεκινούν σε αυτό. Διεθνείς Συνεργασίες:
    • Η RSF Hellas συνεργάζεται στενά με την Γαλλική RSF και την Ιταλική R.N.R.E στην δημιουργία Πανευρωπαϊκού δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, στην δημιουργία κοινών Ευρωπαϊκών Ομάδων αλλά και σε μηνιαίες ασκήσεις Τηλεπικοινωνιών. Οι Κλάδοι της RSF Hellas:

      Βασικοί κλάδοι:

      • Κλάδος Τηλεπικοινωνιών,
      • Κλάδος Διάσωσης – πρώτων Βοηθειών,
      • Κλάδος Διοικητικής Μέριμνας και
      • Κλάδος Ψυχολογικής Υποστήριξης

      Εκπαίδευση μελών της RSF Hellas:

      Όλα τα μέλη λαμβάνουν μία βασική κοινή Εκπαίδευση και αυτό για να αποκτήσουν κάποιες “κοινές” αναφορές και “κοινή” επιχειρησιακή γλώσσα.

      Δράσεις της RSF Hellas:
      24-25/04/2010 : Μέλη του Κλάδου Τηλεπικοινωνιών συμμετέχουν μαζί με άλλους 130 Εθελοντές σε διασωστική άσκηση στην Χαλκιδική.
      18/04/2010: Μέλη του Κλάδου Τηλεπικοινωνιών συμμετείχαν στην Τηλεπικοινωνιακή κάλυψη του 5ου Διεθνή Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ στην Θεσσαλονίκη.
      28/02/2010: Ο τομέας Πρώτων Βοηθειών της RSF HELLAS, κάλυψε Δεντροφύτευση που πραγματοποίησαν τα 4ο και 5ο Δημοτικά Σχολεία Μοσχάτου στο Πεντελικό όρος.
      15/02/2010: Δημιουργήθηκε η ομάδα RSF HELLAS Ολυμπιακού Χωριού.
      15/01/2010: Μέλη της Γαλλικής RSF ταξιδεύουν προς την Αϊτή.
      14/01/2010: RSF HELLAS σε ακρόαση συχνοτήτων για τυχόν κλήσεις έκτακτης Ανάγκης από την Αϊτή.
      12/01/2010: Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μοσχάτου, ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά ειδών ανάγκης για φιλανθρωπικά ιδρύματα
      06/01/2010: Ξεκίνησε η συνεργασία της RSF HELLAS με την Ιταλική R.N.R.E. (Raggruppamento Nazionale Radiocomunicazioni Emergenza).
      20/12/2009: Ξεκίνησε η δημιουργία τοπικής ομάδας της RSF HELLAS από κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού.
      08/11/2009: Μέλη της RSF HELLAS συμμετείχαν στον 27ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας.
      05-6/11/2009: Μέλη της RSF HELLAS συμμετείχαν στο Συνέδριο για την ''Έρευνα και Διάσωση Ευπαθών Ομάδων Πληθυσμού Σε Φυσικές Καταστροφές''.
      26/09/2009: Ο ταμίας και μέλος της RSF HELLAS τιμήθηκε με το Γαλλικό μετάλλιο DEFENCE CIVILE - PROTECTION CIVILE de Bronze.
      11/09/2009: Συνέντευξη του Προέδρου και παρουσίαση της RSF HELLAS από το webradio Epineio.
      05-6/09/2009: Μέλη της RSF HELLAS συμμετείχαν στο Field Day 2009.
      24/08/2009: Μέλη της RSF HELLAS συμμετείχαν στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική.
      28/06/2009: Πραγματοποιήθηκε από την HPS GROUP η Πιστοποιημένη Εκπαίδευση α΄ βοηθειών μελών της RSF HELLAS των 3 κλάδων (Τηλεπικοινωνιών, Α' Βοηθειών και Δ. Μέριμνας).
      12/06/2009: Ο τομέας Πρώτων Βοηθειών της RSF HELLAS, κάλυψε την σχολική γιορτή των 4ου και 5ου Δημοτικών Σχολείων Μοσχάτου, που πραγματοποιήθηκε για το τέλος της σχολικής Χρονιάς. Η Ομάδα αντιμετώπισε 2 περιστατικά σε μικρούς μαθητές, τα οποία και αντιμετωπίστηκαν με απόλυτη επιτυχία.
      26/05/2009: Η RSF HELLAS συμμετείχε στην έκθεση “Ελλάδα το Σπίτι μας” στον Δήμο Π. Φαλήρου, που διοργάνωσε το Έργο Πολιτών και ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «Ελλάδα, το σπίτι μας»,
      09/05/2009: Συμμετοχή στην Ημερίδα του Ιδρύματος Λάτση με θέμα «Εθελοντισμός για την Προστασία των Δασών».
      05/04/2009: Τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη της Δεντροφύτευσης που πραγματοποίησαν τα 4ο και 5ο Δημοτικά Σχολεία Μοσχάτου στο Πεντελικό όρος.
      05/04/2009: Εκπαίδευση Μελών στις Α' βοηθειών από την «ΠΝΟΗ - Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού».
      15/02/2009: Εκπαίδευση Μελών στο αντικείμενο «Προσανατολισμός και τήρηση κατεύθυνσης με χρήση χάρτη & πυξίδας».
      13-15/05/2008 Τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη άσκησης σεισμού που πραγματοποιήθηκε στο Μαρόκο.
      Email: info@RSFHELLAS.org
      Web site: http://www.rsfhellas.org/



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στο παιδιά, ο δήμος τους έχει αγκαλιάσει? η είμαστε μόνο για καρναβάλια και πανηγύρια, οι υποψήφιοι τι λένε? Τέτοιες προσπάθειές θα πρέπει να στηρίζονται. μήπως γνωρίζετε που έχουν γραφεία να τους βρω.

Γιώργος Μαρίνος Παπανικολάου είπε...

Mπράβο και χίλια μπράβο, όταν ένας άνθρωπος προσφέρει στον συνάνθρωπο εθελοντικά μόνο μπράβο αξίζουν. Τώρα για το δήμο δεν ξέρω αν μπορώ να συμφωνήσω απόλυτα με την αποψή σου, γιατί δεν είναι και υποχρεωμένος να το κάνει.
Τώρα το ότι πολλές φορές ασχολείται με άρτο και θεάματα και δεν βοηθάει σοβαρές προσπάθειες και πρωτοβουλίες εκεί θα συμφωνήσω.
Ακολουθώντας το link που οδηγεί στην ιστοσελίδα τους έχει τα στοιχεία επικοινωνίας τους, εναλλακτικά υπάρχει και το mail τους που δημοσιεύω.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...