Σε μια εποχή ραγδαίας οικολογικής συνειδητοποίησης, η ανακύκλωση στο Μοσχάτο μας παραμένει μια "πονεμένη ιστορία". Όταν βέβαια μιλάμε για ανακύκλωση εννοούμε ανακύκλωση κάθε υλικού, που μπορεί να ανακυκλωθεί, από χαρτί και μέταλλο μέχρι μπαταρίες και μέρη παλιών υπολογιστών. Προς το παρόν όμως, ας αρκεστούμε, έστω στην ανακύκλωση χαρτιού, που είναι και η πιο διαδεδομένη και (υπό-)λειτουργεί ήδη αρκετά χρόνια στη πόλη μας. Η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα χρόνια ήταν καλύτερα, πολύ καλύτερα. Μπορούμε να πούμε πραγματικά, ότι ισχύει το "Κάθε πέρσι και καλύτερα!" Οι γνωστοί πράσινοι κάδοι με τα χρόνια εξαφανίστηκαν από τις γειτονιές και απέμειναν μόνο σε κάποια ελάχιστα σημεία, όπως στη διασταύρωση Πλάτωνος και Σολωμού. Οι εναπομείναντες κάδοι, πολλές φορές φιλοξενούν και τα σκουπίδια μερικών "απρόσεκτων" συμπολιτών μας, κάνοντας μας να σκεφτούμε για το αν πράγματι λειτουργεί η αποκομιδή του χαρτιού.
Για σημεία συγκέντρωσης άλλων υλικών, όπως γυαλιού ή μετάλλου ούτε λόγος, για να μην μιλήσουμε για τα άλλα (μπαταρίες, ηλεκτρονικές συσκευές κτλ). Σε αυτό το σημείο ας είναι καλά η ιδιωτική πρωτοβουλία ορισμένων επιχειρήσεων που συγκεντρώνουν μπαταρίες, παλιά κινητά τηλέφωνα κτλ.
Για σημεία συγκέντρωσης άλλων υλικών, όπως γυαλιού ή μετάλλου ούτε λόγος, για να μην μιλήσουμε για τα άλλα (μπαταρίες, ηλεκτρονικές συσκευές κτλ). Σε αυτό το σημείο ας είναι καλά η ιδιωτική πρωτοβουλία ορισμένων επιχειρήσεων που συγκεντρώνουν μπαταρίες, παλιά κινητά τηλέφωνα κτλ.
Αλλά δεν φτάνει αυτό!
Δηλαδή αν δεν είχαμε Γερμανό στο Μοσχάτο, που θα πετάγαμε τις μπαταρίες μας;
Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, σημασία έχει όμως τι κάνουμε; Γιατί ο Δήμος, που κατά τα άλλα δηλώνει οικολογικά ευαίσθητος, δεν κάνει κάτι; Γιατί δεν δημιουργεί εστίες συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών; Μπορεί ακόμη και κέρδος να έχει από την συγκέντρωση και πώληση ανακυκλώσιμων υλικών (αν και η ανακύκλωση πρέπει ως πρωταρχικό στόχο να έχει την προστασία του περιβάλλοντος και όχι το κέρδος).
Μια καλή ιδέα θα ήταν να ξεκινήσει μια προσπάθεια από τα σχολεία μας. Μία ενέργεια που θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Οι κινήσεις που μπορούν να γίνουν είναι πολλές. Δεν έχουμε στερέψει δα από ιδέες! Δεν λέω καλά και επιθυμητά είναι τα έργα των πολλών εκατομυρίων, αλλά τι ζητάμε; Το αυτονόητο: Άμεση έναρξη προγράμματος ανακύκλωσης από το Δήμο.
Και αν εκέι στην Κοραή δεν ακούνε καλα, μπορούμε να φωνάξουμε πιο δυνατά.
2 σχόλια:
Είναι κρίμα πράγματι. Και δεν φαντάζομαι να χρειάζεταί να ξοδέψει ο δήμος και πολλά χρήματα για να βάλλει κάποιους κάδους και να τους αδειάζει που και που...
Έχω στείλει ήδη 3 γράμματα στο δήμο Μοσχάτου και απάντηση δεν έχω λάβει. Σας πληροφορώ πως όλοι μα όλοι οι γύρω δήμοι διαθέτουν μπλέ κάδους ανακύκλωσης, έτσι κάθε εβδομάδα κουβαλάω με το αμάξι μου τα ανκυκλώσιμα που μπαίνουν σε μπλε κάδους και τα μεταφέρω σε διπλανούς δήμους εφόσων ο δήμος Μοσχάτου εξακολουθεί να αδιαφορεί.Πρίν λίγες ημέρες τηλεφώνησα στην Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακυκλωσης (ΕΕΑΑ) η οποία με ενημέρωσε πως ο δήμος δεν έχει ενδιαφερθεί ακόμα να συνεργαστεί μαζί τους και είναι ο μόνος δήμος στην Αττική που δεν έχει υπογράψει...Είναι ή δεν είναι κρίμα? Ξοδεύουμε κάθε χρόνο τόσα χρήματα σε καρναβάλια, γιορτές και πανηγύρια και δεν διαθέτουμε απολύτως τίποτα για να βοηθήσουμε στην ανακύκλωση και στο μέλλον των παιδιών μας..
Δημοσίευση σχολίου