Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2007

Θέμα: Μοσχάτο και Περιβάλλον β) Δημόσια Έργα

Πρώτα απ' όλα να πούμε, ότι το θέμα της ανακύκλωσης στο Μοσχάτο φαίνεται ότι είναι πράγματι επίκαιρο.

Στο Μοσχατιώτικο ιστολόγιο Carpe Diem δημοσιεύτηκε συνέντευξη του οικολόγου Νίκου Σελλά, ο οποίος εκτός των άλλων επεσήμανε ότι ο δήμος "Δεν τηρεί καν τις θεσμικές του υποχρεώσεις "
(http://aglaiakontolaimou.blogspot.com/2007/10/blog-post.html), επίσης αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε στους δρόμους της πόλης μας αφίσα της δημοτικής παράταξης "Πολίτες εν δράσει" κύριο με μήνυμα "Ο δήμος αδρανεί... Ανακύκλωση πότε;".Έτσι λοιπόν το Ζούμε Μοσχάτο μπορεί να νιώθει υπερήφανο, ότι παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και είναι πάντα επίκαιρο.


Τώρα ας φτάσουμε στο νέο κεφάλαιο με το οποίο θα ασχοληθούμε, τα δημόσια έργα στη πόλη μας. Πριν ξεκινήσω να γράφω για αυτό το θέμα σκέφτηκα να κάνω μια βόλτα με τα πόδια στο Μοσχάτο, να πάρω μαζί μου ένα σημειωματάριο και την φωτογραφική μου μηχανή και να συγκεντρώσω τα πιο σημαντικά προβλήματα, που έχουν σχέση με τα δημόσια έργα ή τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Λόγω έλλειψης χρόνου θα ήταν δύσκολο να γίνει μια τέτοιας έκτασης έρευνα. Ευτυχώς, ο δήμος σαν από μηχανής θεός φρόντισε να με βγάλει από τη δύσκολη θέση, αφού αποφάσισε να ανακατασκευάσει τα πεζοδρόμια στη γειτονιά μου, οπότε τον ευχαριστώ καθώς βρήκα αρκετό υλικό για να σας παρουσιάσω.


Πάντα νόμιζα ότι είμαι άδικος με τον δήμο μας, ότι πάντα έβλεπα κακοτεχνίες και ελλείψεις Ευτυχώς, ο δήμος πάλι σαν από μηχανής θεός φρόντισε να με σιγουρέψει ότι η κακοτεχνία και η έλλειψη είναι κανόνας στα δημόσια έργα στη πόλη μας.
Αποφάσισα για να μην σας κουράσω άλλο με λόγια, να παραθέσω μερικές φωτογραφίες από το μόλις ανακατασκευασμένο πεζοδρόμιο της οδού Σολωμού και τα συμπεράσματα δικά σας:
1)

Ας μου εξηγήσει κάποιος με τι λογική έφτιαξαν το πεζοδρόμιο αριστερά και δεξιά του κατεστραμμένου σημείου; Γιατί άφησαν τμήμα πεζοδρομίου που λείπει ολόκληρη πλάκα;

2)

Τώρα τι είναι αυτό; Ας πάμε πιο κοντά..

Δεν υπάρχουν λόγια...

3)

Και τέλος ας περάσουμε απέναντι για να μην πάμε πιο μακριά..

Συγχαρητήρια! Όταν βρέξει όλα τα μπάζα θα πέσουν μέσα στο φρεάτιο και η γειτονιά θα πλημμυρίσει! Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια καθώς τα μπάζα και τα σκουπίδια που άφησαν τα συνεργεία μένουν εκτεθειμένα μέρες τώρα σχεδόν σε όλη τη Σολωμού.
Ο Δήμος Μοσχάτου και οι τεχνικές του υπηρεσίες κέρδισαν επάξια το βραβείο της Κακοτεχνίας για την απαράδεκτη εικόνα του έργου, το βραβείο της Αμέλειας για τα μπάζα που άφησαν παντού και τέλος κέρδισαν επάξια το βραβείο της Αδιαφορίας αφού δεν επισκεύασαν τίποτα! Ξήλωσαν τα τμήματα που είχαν καλή εικόνα και τα έστρωσαν ξανά! Δεν άγγιξαν το πρόβλημα!
Κλείνοντας θέλω να θέσω μόνο ένα ερώτημα: Υποτιμούν την νοημοσύνη μας; Ή δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά που τους ανατέθηκε; Απαντήστε μόνοι σας.







Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

Θέμα: Μοσχάτο και Περιβάλλον α) Ανακύκλωση

Σε μια εποχή ραγδαίας οικολογικής συνειδητοποίησης, η ανακύκλωση στο Μοσχάτο μας παραμένει μια "πονεμένη ιστορία". Όταν βέβαια μιλάμε για ανακύκλωση εννοούμε ανακύκλωση κάθε υλικού, που μπορεί να ανακυκλωθεί, από χαρτί και μέταλλο μέχρι μπαταρίες και μέρη παλιών υπολογιστών. Προς το παρόν όμως, ας αρκεστούμε, έστω στην ανακύκλωση χαρτιού, που είναι και η πιο διαδεδομένη και (υπό-)λειτουργεί ήδη αρκετά χρόνια στη πόλη μας. Η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα χρόνια ήταν καλύτερα, πολύ καλύτερα. Μπορούμε να πούμε πραγματικά, ότι ισχύει το "Κάθε πέρσι και καλύτερα!" Οι γνωστοί πράσινοι κάδοι με τα χρόνια εξαφανίστηκαν από τις γειτονιές και απέμειναν μόνο σε κάποια ελάχιστα σημεία, όπως στη διασταύρωση Πλάτωνος και Σολωμού. Οι εναπομείναντες κάδοι, πολλές φορές φιλοξενούν και τα σκουπίδια μερικών "απρόσεκτων" συμπολιτών μας, κάνοντας μας να σκεφτούμε για το αν πράγματι λειτουργεί η αποκομιδή του χαρτιού.
Για σημεία συγκέντρωσης άλλων υλικών, όπως γυαλιού ή μετάλλου ούτε λόγος, για να μην μιλήσουμε για τα άλλα (μπαταρίες, ηλεκτρονικές συσκευές κτλ). Σε αυτό το σημείο ας είναι καλά η ιδιωτική πρωτοβουλία ορισμένων επιχειρήσεων που συγκεντρώνουν μπαταρίες, παλιά κινητά τηλέφωνα κτλ.
Αλλά δεν φτάνει αυτό!
Δηλαδή αν δεν είχαμε Γερμανό στο Μοσχάτο, που θα πετάγαμε τις μπαταρίες μας;
Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, σημασία έχει όμως τι κάνουμε; Γιατί ο Δήμος, που κατά τα άλλα δηλώνει οικολογικά ευαίσθητος, δεν κάνει κάτι; Γιατί δεν δημιουργεί εστίες συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών; Μπορεί ακόμη και κέρδος να έχει από την συγκέντρωση και πώληση ανακυκλώσιμων υλικών (αν και η ανακύκλωση πρέπει ως πρωταρχικό στόχο να έχει την προστασία του περιβάλλοντος και όχι το κέρδος).
Μια καλή ιδέα θα ήταν να ξεκινήσει μια προσπάθεια από τα σχολεία μας. Μία ενέργεια που θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Οι κινήσεις που μπορούν να γίνουν είναι πολλές. Δεν έχουμε στερέψει δα από ιδέες! Δεν λέω καλά και επιθυμητά είναι τα έργα των πολλών εκατομυρίων, αλλά τι ζητάμε; Το αυτονόητο: Άμεση έναρξη προγράμματος ανακύκλωσης από το Δήμο.
Και αν εκέι στην Κοραή δεν ακούνε καλα, μπορούμε να φωνάξουμε πιο δυνατά.

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

Θέμα: Μοσχάτο και Περιβάλλον

Από σήμερα το Ζούμε Μοσχάτο θα ασχοληθεί με τα θέματα του περιβάλλοντος στη πόλη μας.
Το περιβάλλον είναι και μπορεί να αποτελέσει και στο μέλλον το συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης μας απέναντι στους όμορους δήμους της περιοχής μας, στο θέμα της επιλογής κατοικίας. Περιβάλλον όμως τι έιναι; Είναι μόνο αυτό που αυθέρετα ονομάζουμε "πράσινο" ή το φυσικό και τεχνιτό περιβάλλον μαζί; Το Μοσχάτο πως παρουσιάζεται από άποψη φυσικού και τεχνιτού περιβάλλοντος; Τι αποτελέσματα έχουν φέρει οι ανθρώπινες παρεμβάσεις; Υπάρχει πράγματι "πράσινο" στο Μοσχάτο; Τα δημόσια έργα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε μέσα από το ιστολόγιο
Ζούμε Μοσχάτο.
Μείνετε συντονισμένοι στον explorer σας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...