Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Κούλουμα στη Πλατεία Μεταμόρφωσης.

Λόγω καιρόυ στην πλατεία Μεταμόρφωσης θα γίνει τελικά ο εορτασμός για τα κούλουμα. Στη πλατεία έχει στηθεί περίπτερο του Δήμου, που προσφέρει στους περαστικούς λαγάνες και σαρακοστιανά εδέσματα, ενώ θα επενδύσουν μουσικά τη γιορτή το παραδοσιακό συγκρότημα "Global Νταούλια" που είδαμε στο Μοσχάτο και τις προηγούμενες ημέρες.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου: Όχι Κρουαζιερόπλοια και υδροπλάνα στο παραλιακό μέτωπο

 Τις θέσεις του σχετικά με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στον Φαληρικό όρμο διετύπωσε ενώπιον Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου. Μεταξύ άλλων ο κ. Ευθυμίου εμφανίστηκε απόλυτα αρνητικός στην προοπτική δημιουργίας θέσεων ελλιμενισμού υδροπλάνων και κρουαζιερόπλοιων. Στη συνεδρίαση, ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, παρουσίασε την πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, που συνοδευόταν από το Γενικό Γραμματέα του δήμου, Μανώλη Αντωνάκο, παρουσίασε ένα σύντομο ιστορικό του θέματος.

Μεγαλύτερη δόμηση για να είναι βιώσιμο το πάρκο


Υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, αντιπλημμυρική προστασία της Καλλιθέας και του Μοσχάτου και μετατροπή του γυμναστηρίου του Τάε Κβον Ντο σε μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο
Αύξηση στον μέγιστο επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης - από τα 2.500 τ.μ. στα 4.000 τ.μ. - στη ζώνη της ανάπλασης που ενσωματώνει και τις κατασκευές επί των προβλητών προβλέπει το σχέδιο για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου.
Εξηγώντας τους λόγους αύξησης της προβλεπόμενης δόμησης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης ανέφερε χθες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, στην οποία παρουσίασε τη μελέτη ανάπλασης, πως αν δεν γινόταν η αύξηση η λειτουργία του πάρκου θα είχε αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Εκδήλωση Τ.Ε ΣΥΡΙΖΑ Μοσχάτου-Ταύρου


  Προς:

1.     Τον Δήμαρχο Μοσχάτου – Ταύρου
2.     Τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων                            
3.     Τους προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων 
4.     Τους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους 
5.     Τους Συλλόγους, Σωματεία, Ενώσεις, Επιτροπές Κατοίκων, Κινήσεις Πολιτών και συλλογικότητες του Δήμου
6.     Τους πολίτες του Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου               
                                                               

Κυρίες, Κύριοι,

Η Τοπική Επιτροπή Μοσχάτου-Ταύρου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς διοργανώνει συζήτηση με θέμα:

«Οι επιπτώσεις του μνημονίου στη χώρα και στις γειτονιές μας και η εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς»

Εισηγητές στην εκδήλωση θα είναι:

•     Δημήτρης Παπαδημούλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ B΄ Αθήνας
•     Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ A΄ Πειραιά

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μοσχάτου, Κωνσταντινουπόλεως και Σολωμού την Τετάρτη 29-2-2012  στις 7.00 μ.μ.


Επιθυμία μας είναι οι εισηγήσεις για τις επιπτώσεις του μνημονίου στη ζωή και στην πόλη μας και η παρουσίαση της εναλλακτική μας πρότασης να διαρκέσουν λίγο,     για να μπορέσουν να εκφράσουν οι φορείς και οι πολίτες της περιοχής μας τα προβλήματα, τις αγωνίες που βιώνουν καθημερινά και τυχόν προτάσεις που έχουν διαμορφώσει.
Θα ήταν χαρά και ιδιαίτερη τιμή για μας να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, αλλά και να εκφράσετε τις απόψεις σας. Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, η δημοκρατία, η συμμετοχή και η συνδιαμόρφωση προτάσεων είναι ο δρόμος διεξόδου.  


Η Γραμματεία

Μεσοποταμία: Να γίνει πάρκο η Παραλία

Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία»

Κοινόχρηστος χώρος πρασίνου η παραλία μας

Πολλά είναι τα ψέματα που μας είπαν ως εδώ για την παραλία μας. Ας πούμε όμως και δυο αλήθειες τώρα που για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση τρέχει να μας φτιάξει την παραλία  μας χωρίς να μας ρωτήσει.

  1. Αν το 2004 πιστέψαμε κακώς ότι κάτι θα γινότανε στην παραλία μας, σήμερα το 2012 ξέρουμε ότι αυτή η άγρια ανάπτυξη είχε ως κύριο στόχο τη χρηματιστηριακή κερδοσκοπία. Ξέρουμε ότι έτσι ακριβώς οδηγηθήκαμε στην καταστροφή. Οι ελάχιστοι κέρδισαν από την υπεραξία των μετοχών και των οικοπέδων επενδύοντας δήθεν σε φτηνή ή δωρεάν γη, καταστρέφοντας όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και τις τοπικές πραγματικές αγορές για να πλουτίσουν οι εικονικές της οδού Σοφοκλέους. Κέρδισαν τεράστια ποσά από τις ολυμπιακές εργολαβίες και παραχωρήσεις δημόσιας γης ενώ γύρω η πόλη κατέρρεε. Τα περισσότερα από αυτά έγιναν με υποσχέσεις για χιλιάδες θέσεις εργασίας και σήμερα πνιγόμαστε στην ανεργία. Ως εδώ! Ο μύθος των «αναπτυξιακών επενδύσεων» έχει ξεγυμνωθεί. Αν η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα είναι οι ψευδώνυμοι τίτλοι πίσω από τους οποίους κρύβεται η λεηλασία και το ξεπούλημα λέμε ΟΧΙ. Εμείς λέμε για ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της πόλης, για διάσωση της παραδοσιακής αγοράς, για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας σε υγιείς μονάδες και αυτό δεν γίνεται με επιπλέον 6000τμ δόμηση και 15000τμ κάλυψη με εμπορικές χρήσεις  στην παραλία, όταν στα δέκα μαγαζιά της αγοράς του Μοσχάτου τα τέσσερα είναι άδεια και από τα υπόλοιπα έξι τα δυο ενεχυροδανειστήρια.

  1. Η παραλία σύμφωνα με την Κυβέρνηση δεν ανήκει πια στο λαό του Μοσχάτου, δεν είναι του Μοσχάτου. Είναι οικόπεδο της εταιρείας αξιοποίησης της  ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου. Είναι με βάση το μνημόνιο και μεσοπρόθεσμο προς πώληση για να ξεπληρωθεί μέρος του χρέους! Εμείς λέμε. Η παραλία είναι κοινόχρηστος χώρος και «ανήκει» σε όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Είναι η ανάσα του λεκανοπεδίου. Δεν είναι για τα νύχια των διεθνών τοκογλύφων. Δεν μπορείς να μπαζώνεις την κοινόχρηστη θάλασσα και να φτιάχνεις ιδιωτικό οικόπεδο, έστω και του δημοσίου, και φυσικά δεν μπορείς να πουλήσεις κοινόχρηστο χώρο. Η παραλία μας ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ.

Το ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΚΟ Η ΠΑΡΑΛΙΑ  είναι για το Μοσχάτο μας απαραίτητη προϋπόθεση για ουσιαστική ανάπτυξη με κοινωνικά περιβαλλοντικά και οικονομικά κριτήρια. Είναι προϋπόθεση ζωής για την πόλη μας.

ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΟΜΑΣΤΕ

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

11 Μαρτίου στο Μοσχάτο: "Xαρίζω Συν Aνταλλάσσω Συν Δημιουργώ"

Mία γιορτή - δράση για τα παιδιά και τις οικογένειές τους από τις 11:00 μέχρι τις 17:00 στο Κλειστό Γυμναστήριο Μοσχάτου (Μιαούλη 60, Μοσχάτο), υπό την αιγίδα του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου & του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Μία γιορτή - δράση αφιερωμένη στην ανταλλαγή, την προσφορά, την αλληλεγγύη μεταξύ οικογενειών και την δημιουργία των παιδιών!!!
Για το χαριστικό, ανταλλακτικό παζάρι φέρτε παιχνίδια, ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ που είναι πια μικρά για τα παιδιά σας (από 0 μέχρι 12 χρονών), για να τα ανταλλάξετε, να τα χαρίσετε και να γνωρίσετε άλλους γονείς! 
Tα ρουχαλάκια, παπουτσάκια και τα παιχνίδια που χάρισαν οι οικογένειες από το 1ο"χαρίζω συν ανταλλάσσω συν δημιουργώ" προσέφεραν μεγάλη χαρά σε μικρούς και μεγάλους  από Βόλο, Πάτρα, Άργος έως το Αιγάλεω, την Νέα Φιλαδέλφεια και τον Νέο Κόσμο.
Ας είμαστε όλοι εκεί την Κυριακή για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερες οικογένειες από όλη την Ελλάδα που έχουν ανάγκη.
Σημείο συγκέντρωσης παιδικών / βρεφικών αντικειμένων για το χαριστικό, ανταλλακτικό παζάρι -για όποιον δεν μπορέσει να είναι μαζί μας την Κυριακή- θα είναι στη Μεταμορφώσεως 19 Μοσχάτο, τηλέφωνο επικοινωνίας 210-4835152. Από τις 9:00 το πρωί μέχρι 21:00 το βράδυ η Δήμητρα θα είναι εκεί για να σας βοηθήσει.

Η γιορτή - δράση περιλαμβάνει:
11:00 - 17:00 Χαριστικό ανταλλακτικό παζάρι για παιδικά και βρεφικά είδη.
11:00 - 17:00 Δημιουργική απασχόληση,  ελεύθερο εργαστήριο με χρώματα για όλα τα παιδιά.
11:30 - 12:15 Γιόγκα για μωρά μαζί με την μαμά ή τον μπαμπά  
12:00 - 13:15 Γιόγκα για παιδιά από 4 μέχρι 12 χρονών 
13:30 - 14:00 Μουσικό παιχνίδι για παιδάκια  3 μέχρι 8 χρονών 
14:15 - 14:45 Μουσικό παιχνίδι για παιδάκια 8 μέχρι 12 χρονών   
15:00 - 15:30 Θεατρικό παιχνίδι για παιδάκια 3 μέχρι 8 χρονών  
15:45 - 16:15 Θεατρικό παιχνίδι για παιδάκια 8 μέχρι 12 χρονών  
15:00 - 16:30 Εικαστικό εργαστήριο για παιδιά 3 μέχρι 12 χρονών που δημιουργούν κολάζ και παζλ 

Λαχειοφόρο αγορά με πολλά δώρα
Με την λαχειοφόρο αγορά που θα διοργανώσουμε στις 11 Μαρτίου στηρίζουμε το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου (ΚΔΑΠ ΜΕΑ «Το Πέτρινο»).

Όλα τα παραπάνω εργαστήρια είναι δωρεάν .
Δηλώστε συμμετοχή εδώ: http://babyfeat.gr/ethelodismos/draseis/11martiou/ γιατί οι θέσεις στο κάθε εργαστήριο είναι περιορισμένες.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Δεσμέυσεις του Δημάρχου στο αίτημα για την αλλαγή χλοοτάπητα


ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ

Μοσχάτο 13-2-2012 

Με  καθυστέρηση τριών μηνών και έπειτα από πιέσεις συζητήθηκε επιτέλους  στο Δημοτικό Συμβούλιο το αίτημα των  178 υπογραφέντων γονέων και  κατοίκων του Μοσχάτου για την επιτακτική ανάγκη αλλαγής του πλαστικού χλοοτάπητα του γηπέδου του Μοσχάτου, την Πέμπτη 9/2.
Ο Δήμαρχος του Μοσχάτου-Ταύρου, κ. Ανδρέας Ευθυμίου, ανέφερε ότι ο Δήμος γνωρίζει το πρόβλημα, έχει  ήδη συντάξει και υποβάλλει τη σχετική μελέτη προϋπολογισμού 467.000 € στην Περιφέρεια Αττικής, ότι το έργο περιλαμβάνει και επισκευές στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου (π.χ. κερκίδες) κι ότι  έχει την προσωπική  διαβεβαίωση του Περιφερειάρχη Αττικής , κ. Σγουρού, ότι θα ενταχθεί στο πρόγραμμα του 2012 και θα υλοποιηθεί κατά το μήνα Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Επίσης δεσμεύτηκε ότι ακόμα κι αν η Περιφέρεια δεν πραγματοποιήσει το έργο, ο Δήμος  θα το κάνει από δικούς του πόρους το ίδιο χρονικό διάστημα.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και των Δημοτικών Συμβούλων και μηδενός εξαιρουμένου αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα αλλαγής του χλοοτάπητα στο μοναδικό γήπεδο ποδοσφαίρου σε όλο το Μοσχάτο.
Από τη πλευρά των γονέων και των κατοίκων τοποθετήθηκαν δύο εξ’ αυτών, οι οποίοι τόνισαν κατ’ αρχήν την αναγκαιότητα άθλησης των παιδιών μας και κατά δεύτερο λόγο την επικινδυνότητα του φθαρμένου χλοοτάπητα για την υγεία των μικρών και των μεγάλων αθλητών. Επισημάνθηκε επίσης η ποινική ευθύνη που βαρύνει προσωπικά το Δήμαρχο για οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των παιδιών από την κακή γηπεδική κατάσταση.
Αποκαλυπτική για την επικινδυνότητα του χλοοτάπητα ήταν η τοποθέτηση  Δημοτικού Συμβούλου και Προέδρου του Φωστήρα, ο οποίος αποκάλυψε την άρνηση δύο πρώην επαγγελματιών ποδοσφαιριστών να προπονηθούν στο γήπεδο με αυτόν τον ακατάλληλο χλοοτάπητα και έτερου Δημοτικού Συμβούλου της πλειοψηφίας  ότι ο ίδιος  ο γιός του σταμάτησε το ποδόσφαιρο εξαιτίας αυτού του επικίνδυνου γηπέδου.
Οι γονείς και οι κάτοικοι του Μοσχάτου που ενεργοποιηθήκαμε για την αντικατάσταση του πλαστικού χλοοτάπητα νιώθουμε ικανοποιημένοι, διότι αναδείχθηκε η αναγκαιότητα του έργου και διότι η Δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε επίσημα πως, είτε από δαπάνες της Περιφέρειας είτε από του Δήμου το Σεπτέμβρη του 2012 θα έχουμε καινούριο γήπεδο.
Τέλος, επισημαίνουμε ότι  αν και η πρωτοβουλία μας είχε ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα, εμείς θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα παρεμβαίνουμε όποτε χρειαστεί με όποιο τρόπο κάθε φορά επιλέξουμε.

ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ
Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΕΤΑΙ
 
Η Συντονιστική Επιτροπή

Αντιδράσεις "Ενωμένων Πολιτών" για τον προϋπολογισμό του Δήμου


Μοσχάτο 15/2/2012

Βασίλης Σπανάκης :
«Προχειρότητα της Δημοτικής Αρχής στη σύνταξη του Προϋπολογισμού έτους 2012 - Απαξίωση της Οικονομικής Επιτροπής»

Η δημοτική παράταξη «Ενωμένοι Πολίτες» αποχώρησε από τη διαδικασία του Προϋπολογισμού 2012 όταν διαπίστωσε ότι λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συζήτηση του θέματος είχαν τροποποιήσει τον Προϋπολογισμό-χωρίς προηγούμενη έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής-κατά 10.000.000 ευρώ.
Η προχειρότητα αυτή της Δημοτικής Αρχής σε μία περίοδο που οφείλουμε να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί δεν μας βρίσκει σύμφωνους.
Είναι απαράδεκτο πριν λίγες μέρες να ψηφίζουμε στην Οικονομική Επιτροπή άλλον προϋπολογισμό και να έρχεται προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Προϋπολογισμός διαφορετικός.
Η Δημοτική μας παράταξη είχε καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2012 στην Οικονομική Επιτροπή και το ίδιο θα έκανε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί πιστεύει ότι αυτός ο Προϋπολογισμός δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Συγκεκριμένα η Δημοτική Αρχή προϋπολογίζει ότι το 2012 θα εισπράξει 39.067.303,08 € ενώ το 2011 εισέπραξε 28.389.000,00 €, δηλαδή προϋπολογίζει το 2012 38% περισσότερα έσοδα από αυτά που εισέπραξε το 2011 σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση θα μειώσει σημαντικά τα έσοδα του Δήμου. Να ενημερώσουμε ότι ο Δήμος Μοσχάτου Ταύρου το 2011 ξόδεψε περίπου 26.058.651,54 ευρώ ενώ έλαβε τιμολόγια ύψους 29.077.181,55 ευρώ.
Δηλαδή δεν πληρώθηκαν τιμολόγια ύψους περίπου 3.000.000 ευρώ για το έτος 2011.
Όσον αφορά τα έξοδα η Δημοτική Αρχή προϋπολογίζει ότι το 2012 θα ξοδέψει 39.067.303,08 € δηλαδή 56% περισσότερο από αυτά που ενταλματοποίησε το 2011.
Ο Προϋπολογισμός αυτός είναι ανεκτέλεστος και η παράταξη μας δεν συμφωνεί με την προχειρότητα της Δημοτικής Αρχής.

Πρόταση Σπανάκη για τον Παιδικό Σταθμό της Εργατικής Εστίας

 Μοσχάτο 15/2/2012

Βασίλης Σπανάκης:
«Ο Παιδικός Σταθμός της Εργατικής Εστίας στο Μοσχάτο δεν πρέπει να κλείσει αλλά να παραχωρηθεί στο Δήμο»

Η δημοτική παράταξη «Ενωμένοι Πολίτες» πρότειναν στο Δημοτικό Συμβούλιο να ζητηθεί από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας η παραχώρηση του παιδικού σταθμού της οδού Καλύμνου στο Βόρειο Μοσχάτο προκειμένου να δημιουργηθεί ένας νέος βρεφονηπιακός σταθμός σε όλο το κτίριο που θα καλύψει τις σημερινές ανάγκες της πόλης.
Σε καμία περίπτωση ο συγκεκριμένος σταθμός δεν πρέπει να κλείσει εν όψει των ανακοινώσεων που ακούμε για την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και ο Δήμος άμεσα πρέπει να αναλάβει δράση με συγκεκριμένη πρόταση προς τη διοίκηση του Οργανισμού για την παραχώρηση του εν λόγω σταθμού.
Επιπρόσθετα η παράταξη μας εξέφρασε και την συμπαράσταση της μέσα από ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου στους εργαζομένους του Οργανισμού.

No money, No parade!

Μετά από 23 χρόνια το Μοσχάτο δεν θα διοργανώσει την καθιερωμένη παρέλαση. Ο κύριος λόγος είναι η οικονομική κατάσταση των δήμων γενικότερα, επομένως και του δικού μας. Σίγουρα δεν είναι κάτι που μας επηρεάζει άμεσα καθώς οι πολίτες έχουν πολλά άλλα πιο ουσιαστικά θέματα να τους απασχολούν. Παρά ταύτα η παρέλαση του καρναβαλιού στο Μοσχάτο είναι από τις πιο ιστορικές και κάτι, που μας έβγαζε όλους από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Σε όσους συμμετείχαμε κατά καιρούς στην παρέλαση μας αφήνει μια πικρή γεύση και σίγουρα θα νοσταλγήσουμε αυτές τις όμορφες στιγμές. Εγώ είμαι 21 ετών και όσο τουλάχιστον θυμάμαι τον εαυτό μου το Καρναβάλι του Μοσχάτου και η παρέλαση ήταν ένα σπουδαίο τοπικό γεγονός. Άλλωστε δεν νοείται νέος Μοσχατιώτης που να μην πήρε μέρος έστω και μία φορά στο καρναβάλι. Τι έφταιξε το ξέρουμε καλά. Η οικονομική κατάσταση της χώρας που επηρέασε άμεσα και τους δήμους, αλλά και η μικρή συμμετοχή των κατοίκων της πόλης μας στο καρναβάλι τα τελευταία χρόνια. Ας μην γελιόμαστε το καρναβάλι το κρατούσαν ζωντανό τα σχολεία, το Κυνήγι και οι διάφορες ομάδες που συμμετείχαν από όλη την χώρα. Δυστυχώς δεν κατάφερε να περάσει η συμμετοχή στην παρέλαση στο DNA όλων των Μοσχατιωτών. Θα μπορούσε να συμμετέχει περισσότερος κόσμος, οικογένειες, με τις δικές τους στολές, με τις δικές τους παρέες, αλλά οι περισσότεροι απλά βγαίναν για 1 ώρα στη Μακρυγιάννη για να παρακολουθήσουν τους λίγους. Δεν κατηγορώ κανένα αλλά βλέποντας το καρναβάλι της Πάτρας καταλαβαίνεις πως όλοι οι Πατρινοί συμμετέχουν είτε σε γκρουπ είτε μεμονωμένα στην παρέλαση. Θα μου πείτε άλλα τα μεγέθη, και θα συμφωνήσω απλά θεωρώ πως και αυτό παίζει σπουδαίο ρόλο. Μακάρι να μπορούσε να συνεχιστεί αυτή η παράδοση για πολλά χρόνια ακόμα, χωρίς δαπανηρές εκδηλώσεις, αλλά με μία μεγάλη παρέλαση που θα έδινε την καθιερωμένη πάσα στην Πάτρα. Χωρίς γκρουπ, αλλά με τρέλα, φωνή, χαμόγελο και μουσική. 


Καλές αποκριές,
Άγγελος Παπανικολάου

Τσικνοπέμπτη σε Μοσχάτο και Ταύρο

Άρωμα παράδοσης σε Μοσχάτο και Ταύρο. Πατινάδα με νταούλια σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες της πόλης διοργανώνει ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου. Ακολουθεί το πρόγραμμα του Δήμου όπως ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα του.







ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ

Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Μοσχάτο, 17.30, Ηλεκτρικός σταθμός Μοσχάτου –Πλατεία Μεταμορφώσεως. Έναρξη πατινάδας με τους “Global Νταούλια” Τσαμπούνα–Γκάιντα–Ασκομαντούρα. Συμμετέχει ο Όμιλος Ελληνικών χορών του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου και το χορευτικό τμήμα «Ταυρίωνες» του Δήμου.

Ταύρος, 19.30, Πλατεία Παναγίτσας

Η πατινάδα συνεχίζεται στην περιοχή του Ταύρου με όλη τη σύνθεση που σκορπά το γλέντι και το μήνυμα της αποκριάς, από την πλ. Παναγίτσας στην πλ. Μακεδονίας. Συμμετέχουν ο Όμιλος Ελληνικών χορών και το χορευτικό τμήμα “Ταυρίωνες” του Δήμου και ο Όμιλος Ποντίων Σέρρα.

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Οι "Πολίτες Μπροστά" για τον δημοτικό προϋπολογισμό του 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου επρόκειτο να συζητηθεί ο προϋπολογισμός  του δήμου μας για το 2012, η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής εκδήλωσε την αλαζονεία της και φανέρωσε μια απαξιωτική και απρεπή συμπεριφορά προς τους δημοτικούς συμβούλους και τον θεσμό της αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα η πλειοψηφία, με την έναρξη της συζήτησης και καταστρατηγώντας κάθε έννοια διαδικασίας και όχι μόνο, παρουσίασε έναν προϋπολογισμό μειωμένο κατά 10.700.000 ευρώ (από 49.714.000 σε 39.067.000), σε σχέση με αυτόν που εισηγείτο η οικονομική επιτροπή, με την υπ’ αριθμόν 6/2012 απόφαση της, και είχε αποσταλεί στους δημοτικούς συμβούλους για μελέτη. Η μείωση αφορούσε τόσο σε διάφορους κωδικούς των εσόδων όσο και αρκετούς κωδικούς των εξόδων και οδηγούσε σε ένα προϋπολογισμό διαφορετικό κατά πολύ από αυτόν της αρχικής εισήγησης της επιτροπής.
Μπροστά σε αυτήν την απαράδεκτη κίνηση της δημοτικής αρχής του κ. Ευθυμίου, ο επικεφαλής των «Πολιτών Μπροστά» δήλωσε ότι η αλλαγή αυτή α) εγκυμονεί κινδύνους απόρριψης του προϋπολογισμού από το Ελεγκτικό συνέδριο ή τον επίτροπο λόγω διαφορετικότητας του από αυτόν που ψήφισε η οικονομική επιτροπή και β) προσβάλλει τους δημοτικούς συμβούλους αφού δεν προλάβαιναν να ενημερωθούν, ώστε να τοποθετηθούν,  στα νέα αριθμητικά αλλά και ποιοτικά δεδομένα. Τόνισε δε ότι, αν θέλουμε να είμαστε και πλήρως σύννομοι αλλά και να τιμάμε όλα τα όργανα του δήμου, θα έπρεπε το θέμα να αναβληθεί και ο νέος προϋπολογισμός αφού ψηφισθεί από νέα συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Σε απάντηση αυτών των επιχειρημάτων η δημοτική αρχή  προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας «ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι ανώτερο όργανο και μπορεί να αλλάξει αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής», χωρίς όμως να πείθει καθόλου για το θεσμικό έλλειμμα της διαδικασίας.
Κατόπιν αυτού η δημοτική παράταξη «Πολίτες Μπροστά» αλλά και η δημοτική παράταξη «Ενωμένοι Πολίτες» του κ. Σπανάκη, που συμφώνησε με τα επιχειρήματα του κ. Κρεμμύδα, απεχώρησαν από την συζήτηση καταγγέλλοντας την στάση της παράταξης του κ. Ευθυμίου που σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως ο προϋπολογισμός, διακατέχεται από μία νοοτροπία αλλοτινών εποχών και που δεν συμβαδίζει με τις σημερινά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πολίτες Μπροστά
15 Φεβρουαρίου 2012

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

E-mail αναγνώστη: Αντιπαραθέσεις για πρασιές και πεζοδρόμια

Εδώ και λίγες μέρες έχει δημιουργηθεί ένα θέμα με την κατάληψη της πρασιάς από τη νέα καφετέρια, που άνοιξε έναντι του σταθμού του ΗΣΑΠ στο Μοσχάτο. Μάλιστα, το moschatotavros.gr έδωσε απάντηση στο θέμα μέσω δικής του έρευνας. Χθες λάβαμε ένα e-mail από έναν αναγνώστη μας, ο οποίος θέτει μερικά ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή. Εμείς τα παραθέτουμε όπως μας εστάλησαν και περιμένουμε την ανταπόκριση των υπευθύνων.

E-mail αναγνώστη:

Αγαπητοί φίλοι Μοσχατιώτες, πράγματι ο χώρος είναι η πρασιά του κτηρίου και μπορεί ο ιδιοκτήτης του κτηρίου να τον χρησιμοποιήσει όπως αυτός θέλει σύμφωνα βέβαια με τον νόμο (βλέπε Γ.Ο.Κ 2000).
Θέτω όμως τις παρακάτω παρατηρήσεις και απορίες μου,
1) Η πρασιά είναι κοινή και ελεύθερη  σε όλους τους ιδιοκτήτες, δηλαδή , όλοι οι ιδιοκτήτες του κτηρίου έχουν δικαίωμα επί της πρασιάς εξ αδιαίρετου.
2) Έχουν συμφωνήσει όλοι οι ιδιοκτήτες του κτηρίου για την αποκλειστική χρήση και εκμετάλλευση της πρασιάς από τον ιδιοκτήτη ή/και χρήστη του καταστήματος;
3) Τα υαλοπετάσματα που τοποθετήθηκαν παρέχουν ασφάλεια στους πεζούς και είναι σύμφωνα με τους κανόνες του Γενικού Οικοδ. Κανονισμού;

Και μερικές σκέψεις και προβληματισμούς  προς τον κ. Δήμαρχο Μοσχάτου-Ταύρου,

Το κόστος των  πλακοστρώσεων που έγιναν  στο παρελθόν σε πρασιές πολλών  κτηρίων πού χρεώθηκαν;

α)  στους ιδιοκτήτες των κτηρίων;  ή σε όλους τους δημότες του Μοσχάτου;  και εάν ναι γιατί;

β) και τι θα γίνει εάν  καταστηματάρχες αρνηθούν να πληρώνουν τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων  επικαλούμενοι ότι ο έμπροσθεν του καταστήματος  χώρος  είναι ¨πρασιά¨;
ή εάν ¨κλείσουν¨ μέχρι το όριο της ρυμοτομικής γραμμής τις πρασιές έμπροσθεν των καταστημάτων τους   π.χ της Λεωφ. Στρατηγού Μακρυγιάννη, ο δήμος Μοσχάτου-Ταύρου θα ξηλώσει τις τσιμεντένιες ζαρντινιέρες προκειμένου να υπάρχει πεζοδρόμιο για την κυκλοφορία των πολιτών;

Αντιλαμβάνομαι φυσικά το λόγο που οδήγησαν τον Δήμο Μοσχάτου στην πλακόστρωση πρασιών σε κεντρικά σημεία της πόλης και αυτός δεν ήταν άλλος  από την ανάδειξη του εμπορικού κέντρου της πόλης και χρήση αυτών από όλους τους κατοίκους και καταστηματάρχες του Μοσχάτου.

Τα ερωτήματα που τίθονται κ. δήμαρχε είναι,

-  ο Δήμος Μοσχάτου- Ταύρου είχε ή έχει ανταποδοτικά τέλη από την χρήση των χώρων αυτών;
- θα συνεχίσει ο δήμος την πρακτική του παρελθόντος να επισκευάζει ή / και να διαμορφώνει με πλακοστρώσεις  ιδιόκτητους χώρους (πρασιές) χωρίς ανταποδοτικά τέλη εις βάρος όλων των πολιτών του δήμου Μοσχάτου-Ταύρου;

Τέλος θέλω να τονίσω ότι δεν έχω καμία αντιπαράθεση με τους επιχειρηματίες του Μοσχάτου που επενδύουν σε δύσκολους επιχειρηματικούς καιρούς αρκετά χρήματα και εύχομαι κάθε επιτυχία στις δραστηριότητες τους, για μια ζωντανή, δραστήρια και ποικιλόμορφη ζωή στην πόλη του Μοσχάτου για το καλό όλων,  σεβόμενοι οι πάντες (δημότες, επιχειρηματίες και Δημοτική Αρχή) τους νόμους και την κοινή λογική.

Δημότης Μοσχάτου

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Εθελοντική αιμοδοσία στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου

Η εθελοντική αιμοδοσία θα λάβει μέρος και στο Μοσχάτο και στον Ταύρο. Συγκεκριμένα στο Μοσχάτο θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 14 Φεβρουαρίου και ώρα 9:00-13.00 στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (Κοραή 51, Μοσχάτο). Ενώ την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου και ώρα 9:00-12:45 θα πραγματοποιηθεί στον Ταύρο η δεύτερη μέρα της αιμοδοσίας στην Αίθουσα 7 των Δημοτικών Σφαγείων (Πειραιώς & Επταλόφου 2, Ταύρος).

To Kαρναβάλι του Μοσχάτου...στο Singita!

To Kαρναβάλι του Μοσχάτου έχει τα πρωτεία στο Αποκριάτικο κέφι στην Αθήνα...τα μασκέ πάρτυ που γίνονται αυτόν το καιρό στα μπαράκια της μικρής πόλης είναι πραγματικά event για την περιοχή και γίνεται πανικός σε αυτά κάθε χρόνο!

Info:

Που;
Singita, Χρ. Σμύρνης 90, Μοσχάτο, Τηλ: 2109400890

Πότε;
18-02-2012, Ώρα: 22:00

Πως;
Ντυμένοι με τη στολή σας εννοείται...

Είσοδος Ελεύθερη

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Συνέχεια στο νικηφόρο σερί για τον ΑΟ Μοσχάτου

 ΑΟΜ - Μαύρος Αετός 1-0

Μπορεί η βροχή να δυσκόλεψε τις προσπάθειες των παικτών του ΑΟΜ, όμως η ομάδα της πόλης μας κατάφερε να πετύχει μία ακόμα νίκη και να συνεχίσει αυτό το νικηφόρο σερί που έχει εδώ και κάποιες αγωνιστικές. Στο πρώτο ημίχρονο ο ΑΟ Μοσχάτου προσπάθησε να πιέσει, δημιούργησε κάποιες ευκαιρίες, αλλά δεν κατάφερε να τις εκμεταλλευτεί και έτσι οδηγήθηκε στην ανάπαυλα με το 0-0. Στο δεύτερο μισό το Μοσχάτο μπήκε πιο δυνατά στο ματς και δημιούργησε αρκετές απειλές για την εστία των "Μαυραετών". Το γκολ αργούσε και όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι θα κριθεί στο γκολ. Πράγματι στο 75' ο Καραπάνος πέτυχε γκολ που έμελλε να είναι και αυτό που στο τέλος θα χάριζε την νίκη και τους 3 βαθμούς στο Μοσχάτο. Με την νίκη αυτή το Μοσχάτο έφτασε τους 38 βαθμούς μετά από 19 αγωνιστικές και παρέμεινε στην 3η θέση μειώνοντας την διαφορά από την κορυφή στους 5, και πλέον περιμένει τα αποτελέσματα των 2 πρώτων (Χαραυγή, Αετός Κορυδαλλού)

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Αλλαγή ώρας της ημερίδας της «Μεσοποταμίας»

Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου «ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΜΟΣΧΆΤΟ 9-2-2012

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ των ΑΝΑΓΚΩΝ»

Η συμμετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Σαββατοκύριακου, εναντίον της νέας σφαγής των δικαιωμάτων μας, επιβάλλει την αλλαγή στο πρόγραμμα της ημερίδας μας, που θα γίνει το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου.
Η νέα ώρα έναρξης της ημερίδας είναι 14.00 

 Η Κίνηση Πολιτών «ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ» στρατεύεται με τις κινηματικές και συνδικαλιστικές  πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται,  καλώντας με τη σειρά της  τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία του Μοσχάτου  να βγουν στους δρόμους:

  1. 48ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ Παρασκευή 10 και Σάββατο 11 Φλεβάρη – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΙΣ 11.00 π.μ. στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ

  1. Κυριακή 12/2 στο Σύνταγμα από τις 17.00 το μεσημέρι σε μια μεγάλη συγκέντρωση και περικύκλωση της Βουλής καθώς και στις πλατείες σε όλη την Ελλάδα που οργανώνονται από τα συνδικάτα και τις λαϊκές συνελεύσεις.        

Η ΑΥΤΟΙ Η ΕΜΕΙΣ!

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Άρθρο με ιδιάτερη αναφορά στους ρακοσυλλέκτος του Ταύρου

Άρθρο της Μαρίας Λούκα στο epikaira.gr περιγράφει γλαφυρά την κατάσταση με τους ρακοσυλλέκτες που ψάχνουν μέσα στα σκουπίδια, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον Ταύρο:

Το 2001 ήταν εικόνα στα ντοκιμαντέρ που αναφέρονταν στην κρίση της Αργεντινής. Οι cantoneros, οι άνθρωποι που κατά χιλιάδες μάζευαν χαρτιά και ανακυκλώσιμα υλικά στους δρόμους του Μπουένος Άιρες προκειμένου να τα πουλήσουν και να βγάλουν χρήματα, αποτέλεσαν το σύμβολο της εξαθλίωσης. Δέκα χρόνια μετά , η ίδια εικόνα έγινε καθημερινό στιγμιότυπο στους δρόμους της Αθήνας που όλο και περισσότερο μοιάζει με λατινοαμερικάνικη πρωτεύουσα. Οι «άνθρωποι με τα καροτσάκια» που ψαρεύουν ένα μεροκάματο στους μπλε κάδους και τις χωματερές είναι το έμβλημα της ελληνικής κρίσης.
Παλιά στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις κυκλοφορούσαν λίγοι γυρολόγοι και Ρομά με τρίκυκλα , τα οποία διέθεταν ειδική άδεια συλλογής και μεταφοράς αντικειμένων. Μάζευαν κυρίως χρησιμοποιημένες συσκευές και τις παρέδιδαν σε ειδικούς πιστοποιημένους χώρους. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 150 τέτοια τρίκυκλα και αντιστοίχως οι παραδοσιακοί ρακοσυλλέκτες είναι οργανωμένοι στο σωματείο ρακοσυλλεκτών «Ο Ερμής» που απαριθμεί περίπου 700 μέλη και κάθε Κυριακή κάνουν το παζάρι τους απέναντι από την Τεχνόπολη. Το 2011 όμως μαζί με όλα τα υπόλοιπα δεδομένα σ’ αυτή τη χώρα, ανατράπηκαν κι αυτά. Τα καροτσάκια άρχισαν να μετακινούνται από τα σούπερ μάρκετ στους κάδους σκουπιδιών. Χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες που είτε δούλευαν παλιότερα στις οικοδομή και τις οικιακές υπηρεσίες και έχασαν τη δουλειά τους, είτε έφτασαν πρόσφατα στην Ελλάδα και εγκλωβίστηκαν εδώ καθώς δε διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα για να ταξιδέψουν, αναζητούν καθημερινά στα σκουπίδια ανακυκλώσιμα υλικά και κυρίως μέταλλα με σκοπό να τα πουλήσουν. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση της τιμής των μετάλλων αλλά και τις ανεπάρκειες της κεντρικής διοίκησης να εκπληρώσει τα καθήκοντα της ως προς την ανακύκλωση, οδήγησε στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ενός παραεμπορίου σκράπ.
Η συγκέντρωση και πώληση μετάλλων δεν αποτελεί πλέον έναν μειοψηφικό και περιθωριακό κύκλο. Δίπλα στους Ρομά και τους παράνομους μετανάστες, εντάσσονται σταδιακά και οι μακροχρόνια διαμένοντες μετανάστες αλλά και Έλληνες πολίτες εσχάτως. Οι ρακοσυλλέκτες και οι μικροέμποροι μετάλλου υπολογίζονται ανεπίσημα σε 100.000. Όπως κάθε κύκλωμα που βρίσκεται στο μεταίχμιο νομιμότητας και παρανομίας, έτσι και το κύκλωμα της «μαύρης» ανακύκλωσης, οργανώνεται πυραμιδωτα. Στη βάση της πυραμίδας είναι οι ρακοσυλλέκτες οι οποίοι πωλούν τα υλικά που έχουν συγκεντρώσει στα καροτσάκια σε μικρές μάντρες αποθήκευσης σκραπ, μετά αυτά πωλούνται σε μεγάλους εμπόρους σκραπ για να καταλήξουν σε μεγάλες βιομηχανίες και χαλυβουργίες.
Ο Τζαβέτ Ασλάμ , πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος, περιγράφει την έναρξη της διαδικασίας: « Οι Πακιστανοί και οι άλλοι μετανάστες που κάνουν αυτή τη δουλειά ξεκινούν νωρίς το πρωί, κατά τις 6 με τα καροτσάκια και μ’ ένα μεταλλικό άγκιστρο ψάχνουν στους κάδους για χαρτιά και κυρίως για μέταλλα. Δουλεύουν περίπου 10 – 12 ώρες την ημέρα και διανύουν πάνω από 20 – 30 χιλιόμετρα με τα πόδια. Λίγο πριν τη δύση του ήλιου, πηγαίνουν και τα παραδίδουν στις μάντρες. Οι περισσότεροι βγάζουν 15 -20 ευρώ κι αν είναι πολύ τυχεροί ίσως και 30. Δεν είναι όλοι παράνομοι, αρκετοί έχουν χαρτιά. Ζουν 10 χρόνια στην Ελλάδα , έχασαν τη δουλειά τους κι αναγκάστηκαν να βγουν στο δρόμο. Ορισμένοι το κάνουν για λίγο καιρό. Μόνο και μόνο για να μαζέψουν λεφτά και να φύγουν απ’ την Ελλάδα»
Δίπλα σ’ αυτούς πρέπει να προστεθούν κι άλλοι 400 – 500 που μαζεύονται καθημερινά στο ΧΥΤΑ Φυλής με στόχο πάλι να ξεδιαλύνουν τα μέταλλα και να τα πουλήσουν. Η απελπισία και οι «μαφίες» που τη λυμαίνονται μερικές φορές παίρνει άγριες διαστάσεις. Η δολοφονία δύο Πακιστανών από Αλβανούς Ρομά πάνω απ’ τη χωματερή πριν μερικούς μήνες ήταν ενδεικτική. Ενώ εξαπλώνεται διαρκώς και η καύση καλωδίων με σκοπό την ανάκτηση του χαλκού . Στο οικόπεδο της οδού Σαλαμινίας στον Ταύρο, δίπλα σε αυτοσχέδιο καταυλισμό Ρομά, καίνε κάθε βράδυ ρετάλια από καλώδια για να πάρουν το χαλκό εκλύοντας διοξίνες και χημικά 100% καρκινογόνα , θέτοντας σε κίνδυνο πρώτα απ’ όλα τη δική τους υγεία αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προϊόντα κλοπής από το δίκτυο του ΟΣΕ ή τους πυλώνες της ΔΕΗ . Το 2010 καταγράφηκαν επίσημα 630 τέτοιες κλοπές. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθεί και το παραεμπόριο μπαταριών , αφού οι κάθε λογής γυρολόγοι προμηθεύονται χρησιμοποιημένες μπαταρίες από ηλεκτρολογεία τις μεταπωλούν ως σκραπ.
Όλα αυτά τα υλικά καταλήγουν στις μάντρες που ξεφυτρώνουν διαρκώς παράπλευρα του Κηφισού , στις υποβαθμισμένες γειτονιές του Ελαιώνα, του Ταύρου, του Ρέντη ή περιμετρικά της χωματερής στη Φυλή. Εδώ είναι το «χρηματιστήριο» σκουπιδιών. Οι ρακοσυλλέκτες αδειάζουν το υλικό τους στη ζυγαριά, ο ιδιοκτήτης, που συνήθως είναι Έλληνας, το ζυγίζει και του δίνει τα χρήματα που αναλογούν. Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με την αξία του μετάλλου. Για τα σίδερα πάει 0,18 ευρώ το κιλό, για το αλουμίνιο 0,80 και στο χαλκό εκτοξεύεται στα 4ευρώ το κιλό. Το χαρτί πιάνει πολύ λίγα, γύρω στα 0,07 το κιλό. Πρόκειται για μάντρες φρούρια συνήθως που η επαφή με το ρακοσυλλέκτη γίνεται πίσω από κάγκελα. Οι έμποροι σκραπ κερδίζουν έως και 5000 ευρώ απ’ αυτή τη δραστηριότητα.
«Πρόκειται για μαύρη οικονομία. Οι ρακοσυλλέκτες για να πάρουν τα μέταλλα που χρειάζονται διαλύουν τις ηλεκτρικές συσκευές, καίνε καλώδια και πετούν ότι δεν έχει εμπορική αξία. Ο τεμαχισμός των ηλεκτρικών συσκευών απαγορεύεται. Πρέπει να γίνεται με οικολογικούς όρους σε ειδικά διαμορφωμένες μονάδες. Οι σκραπατζίδες τα παίρνουν μαύρα , εμφανίζεται ότι τα συλλέγουν οι ίδιοι και τα πωλούν ως μέταλλα στις βιομηχανίες που δε γνωρίζουν από πού μπορεί να προέρχονται. Έτσι γίνεται η μετάβαση από την παρανομία στη νομιμότητα. Στην πραγματικότητα γίνεται ξέπλυμα ηλεκτρικών συσκευών. Κανονικά είναι αρμοδιότητα των δήμων η συλλογή ηλεκτρικών συσκευών. Υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και προγραμματισμένα κονδύλια. Οι δήμοι παίρνουν 40 – 160 ευρώ για κάθε τόνο που παραδίδουν στο Σύστημα Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών Συσκευών. Μ’ αυτόν τον τρόπο και οι δήμοι χάνουν έσοδα και δεν πιάνουμε τους ποστικοποιημένους στόχους που θέτει η το ευρωπαϊκό πλαίσιο» υποστηρίζει ο Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης. Η διαιώνιση του προβλήματος ευνοείται συν τους άλλοις και από την οικονομική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στον επίσημο τρόπο και την πεπατημένη. Για παράδειγμα η Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ δίνει περίπου 115ευρώ τον τόνο για μεταχειρισμένα μέταλλα γιατί ακολουθεί μια περίπλοκη και επιστημονική διαδικασία επεξεργασίας, ενώ οι χαλυβουργίες δίνουν 250 ευρώ τον τόνο και έχει προηγηθεί η όχι και τόσο επιστημονική διαδικασία που περιγράψαμε.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα δεν είναι απλώς οι δραστηριότητες των μαντρών παράνομες αλλά και η ίδια η ύπαρξη τους. Στον καλλικρατικό δήμο Ταύρου – Μοσχάτου για παράδειγμα, όπως καταγγέλλει ο δημοτικός σύμβουλος Γρηγόρης Σωπάκης, οι μάντρες σκραπ που αφθονούν δεν έχουν άδειες λειτουργίας. Η περιοχή είναι γενικής κατοικίας και δεν επιτρέπεται να υπάρχουν χώροι αποθήκευσης μετάλλων. Παρ’ όλα αυτά λειτουργούν ελεύθερα κάτω από τη μύτη των αρχών και ο δήμος έχει προσφύγει νομικά για να πετύχει το σφράγισμα τους. Άδειες λειτουργίας για μάντρες σκραπ μπορούν να εκδοθούν μόνο σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως Βιοτεχνικά ή Βιομηχανικά Πάρκα και επιπλέον πρέπει να είναι κλειστοί χώροι κι όχι ανοιχτοί όπως συμβαίνει συχνά σήμερα. «Ο Δυτικός Ταύρος πνίγεται απ’ αυτή την κατάσταση. Οι Ρομά που συλλέγουν μέταλλα ζουν σε άθλιες συνθήκες. Έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Η γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Κραβασίλη είχε προτείνει ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τη ΜΚΟ Κλίμακα. Οι κάτοικοι ήταν θετικοί και η δημοτική αρχή αλλά ο δήμαρχος της Αθήνας το σαμπόταρε. Έχει μείνει στα χαρτιά»
Η μεγάλη αντίφαση είναι ότι όσο μειώνεται η παραγωγή σκουπιδιών, η μείωση εκτιμάται ότι έφτασε το 25% το 2011, αφού η καθίζηση της κατανάλωσης συνεπάγεται λιγότερα σκουπίδια, τόσο αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που δίνει τη μάχη για την επιβίωση μέσα απ’ αυτά. Το πρόβλημα είναι ότι έτσι όπως γίνεται σήμερα αυτή η διαδικασία, ο δήμος και τα δημόσια ταμεία χάνουν έσοδα και οι μεγαλέμποροι κερδοσκοπούν. Μια έρευνα του οικονομικού πανεπιστημίου Insead με τίτλο «Επίσημη ανακύκλωση και ρακοσυλλέκτες: συμβίωση ή διαμάχη;» κατέληγε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν οικονομικά και περιβαλλοντικά χρήσιμη η ένταξη των ρακοσυλλεκτών στα συστήματα ανακύκλωσης. Στην Ελλάδα όλο και περισσότερες φωνές προκρίνουν αυτή τη λύση γιατί έτσι θα εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους ρακοσυλλέκτες , η ανακύκλωση θα γίνεται με κεντρική εποπτεία και σύμφωνα με τις επιστημονικές προδιαγραφές και η Ελλάδα ίσως ξεπερνούσε τη θλιβερή πρωτιά της χώρας που ανακυκλώνει μόλις το 10% των απορριμμάτων που παράγει.

Πηγή: http://www.moschatotavros.gr/news/rakosillektes-anakiklosi-ke-tavros/

Τον σκόρπισε στους 4 ανέμους!

Το Μοσχάτο προσέφερε γκολ και θέαμα σε όσους παρακολούθησαν την αναμέτρηση με τον Αχιλλέα Κορυδαλλού, στο Δημοτικό Γήπεδο του Μοσχάτου. Το Μοσχάτο μπήκε πολύ δυνατά στο ματς και κατάφερε να πετύχει 2 γκολ πριν την ολοκλήρωση του πρώτου 20λέπτου. Συγκεκριμένα, ο Καραπάνος πέτυχε και τα 2 γκολ πρώτα στο 10΄ και έπειτα στο 17΄. Πέντε λεπτά πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου ο Πολύμερος φάνηκε να κλειδώνει το ματς για την ομάδα του ΑΟΜ, καθώς στο 40' έγραψε το 3-0. Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο ΑΟΜ κατέβασε ταχύτητα καθώς είχε κλειδώσει τη νίκη από το πρώτο μισό. Παρόλλα αυτά είχε διαστήματα που απέδωσε ωραίο ποδόσφαιρο και ευτύχησε να πετύχει και 4ο γκολ. Στο 70' ο Γραμματικός πέτυχε ένα γκολ που έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη επί του Αχιλλέα. Το μόνο που κατάφερε η ομάδα του Κορυδαλλού ήταν να πετύχει το γκολ της τιμής στο 81' με τον Ντόνε. Τελικό σκορ 4-1 για τον ΑΟ Μοσχάτου που μάζεψε άλλους 3 πολύτιμους βαθμούς για την συνέχεια του πρωταθλήματος.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΑΟ ΜΟΣΧΑΤΟ: Βαβάκας, Τσιτσής (46′ Κοκκόλης), Καράμπελας, Πολύμερος, Αναστασιάδης, Ντάφλας, Γκούφας (65′ Θεοδωράκης), Γραμματικός, Κοντοπάνος, Σαλάμης, Παπαγεωργίου (72′Αθανασόπουλος).

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ: Καμάτσος Μ. Ζαρταλούδης Κατσουμπής, Μπούγας (56′ Χανδρινός), Κατσάρας, Αρσενίδης, Παπαδόπουλος (46′ Κούτρας), Μάμμας, Σεβαστόποτυλος Π. (46′ Ντόνε), Σεβαστόπουλος, Σ. Χατζηγιάννης.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Ημερίδα Ενωσης Ελληνων Φυσικών - Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ - ΤΑΥΡΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών σε συνεργασία με τον δήμο Μοσχάτου-Ταύρου σας προσκαλούν στις εργασίες της ημερίδας που διοργανώνουν με θέμα: «Υγεία και Παιδί. Η συμβολή των Επιστημών».
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, Κωνσταντινουπόλεως, Σολωμού και Ομήρου.


Ώρα Έναρξης 17.00
Για περισσότερες πληροφορίες: Γραφεία Ε.Ε.Φ. 2103635701, 6977502682 Δέσποινα Δημητριάδου.
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Φ.


Φύγαμε για τελικό!

Ο Φωστήρας και ο Αθηναϊκός είναι οι δύο ομάδες που θα διεκδικήσουν το κύπελλο της ΕΠΣΑ, στον μεγάλο Τελικό!
Η ομάδα του Ταύρου νίκησε 1-0 στο Ζηρίνειο τον Ελπιδοφόρο, και πήρε την πρόκριση, αφού στον πρώτο ημιτελικό είχε επικρατήσει με το ίδιο σκορ.
 Στο γήπεδο του Περιστερίου, ο Αθηναϊκός, επικράτησε 1-0 του τοπικού ΑΟΠ  και πήρε το εισιτήριο για τον Τελικό, αφού οι «λόρδοι» στον πρώτο ημιτελικό είχαν νικήσει με σκορ 4-3.

Πηγή: http://www.onsports.gr 


Από την πλευρά μας θέλουμε να συγχαρούμε τον Φωστήρα και ευχόμαστε στην ομάδα της πόλης μας να κατακτήσει την πολυπόθητη κούπα και να γράψει μία ακόμα σελίδα στην μεγάλη ιστορία του «Φονέα των Γιγάντων»!

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Πιθανότητα αποχώρησης του ΑΟ Μοσχάτου από το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Πειραιά (!)

Καζάνι που είναι έτοιμο να εκραγεί θυμίζει το Μοσχάτο εδώ και λίγες μέρες, με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στο πειραϊκό ποδόσφαιρο και η οποία γυρίζει το άθλημα πολλά χρόνια πίσω. Εξωαγωνιστικές ενέργειες που βρίσκουν κάθετα αντίθετους τους ιθύνοντες του ιστορικού σωματείου έχουν γίνουν η αιτία, ώστε κάποιοι διοικούντες των «πρασίνων» να έχουν βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων ακόμα και την αποχώρηση της ομάδας από την ΕΠΣΠ!
Στην περιοχή το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί κοινό μυστικό και άπαντες περιμένουν με αγωνία της εξελίξεις, μιας και φήμες κάνουν λόγο για διερευνητικές επαφές των ανθρώπων του Μοσχάτου με την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΣΑ, προκειμένου να μάθουν αν μπορούν να αγωνιστεί η ομάδα τους στο πρωτάθλημα της Αθήνας. Φυσικά αν συμβεί κάτι τέτοιο το πειραϊκό ποδόσφαιρο θα δεχθεί μεγάλο «χτύπημα», καθώς το Μοσχάτο είναι ένας ιστορικός σύλλογος με πολυετή και πολύπλευρη προσφορά σε όλους τους τομείς.
Το τι μέλλει γενέσθαι θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες, μιας και σε επικοινωνία που είχαμε με διοικητικό πρόσωπο της ομάδας, προτίμησε να κρατήσει σιγή ιχθύος, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Σύντομα η πόλη του Μοσχάτου θα μάθει για τις προθέσεις μας…».

Πηγή: http://www.sports5.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1286:2012-02-06-22-55-53&catid=1:latest-news

Ανακοίνωση ΑΟΜ για την φιλοξενία από τους Νέους Ευγενίας

Ο Α.Ο. Μοσχάτο για ακόμα μια φορά δίδαξε ποδοσφαιρικό ήθος, εκδίδοντας ανακοίνωση για την φιλοξενία στο γήπεδο των Νέων Ευγενίας την 17η αγωνιστική της Α' κατηγορίας του ΕΠΣ Πειραιά. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε δημόσια τον πρόεδρο των Νέων Ευγενείας κ. Γρηγορόπουλο, την διοίκηση της ομάδας, τους παίκτες, αλλά και τους φιλάθλους για την πολύ καλή φιλοξενία που είχαμε και την εξαιρετική ατμόσφαιρα που υπήρχε στις κερκίδες. Αισθανθήκαμε ότι φιλοξενούμαστε από φίλους!

Μετά τιμής το Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Ο. Μοσχάτου"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...